Visa varukorgen
Design & Illustration

Söndagstur

Stranden vid Alnarps Fälad

Återigen en högsommardag, dagen efter höstdagjämningen. Enligt SMHI har hösten (dygnsgenomsnitt under tio grader) bara hunnit leta sig ner till mellersta Norrland istället för att som vanligt vid den här tiden på året ha hunnit ner till norra Småland - sådär en 70-80 mil på efterkälken.

Utsikt mot söder
större bild

Vi valde att paddla norrut som omväxling och rastade efter en knapp mil i solgasset vid Alnarps Fälad strax söder om Lomma. På bilden avslöjar bara de långa skuggorna att det är höst och att solen även mitt på dagen står lågt. I bakgrunden Turning Torso, numera dominerande Malmös skyline. Ljudet från en väl förstärkt och snabbpratande tävlingskommentator (världscupfinal fältritt) vid västra hamnen fördes stundtals av vinden ända till vår rastplats - fördröjt drygt 20 sekunder, vilket vår matte- och fysiklärare snabbt räknade ut.

Kommentarer

Igår torsdag e m paddlade jag från min lilla ålahamn (hitom Kivik) rakt mot Haväng. Små och stora vågor och nu kände jag hur bra min RIKTIGA baidarka var, den som är 53 cm över masik och har rörliga, hopknutna delar i för och akter och en köl i tre delar. Oj, så fint och omärkligt den gick över vågorna som fick kraft från marknadsfältets vindar!

Svanpappan och -mammans ungar vid Haväng var fem och nu stora och grant grå. Det varnande, knirkande ljudet från föräldrarna höll ihop den lilla eskadern.

När man paddlar går tankarna hit och dit. Blev det inte litet Empediklos och några stoiker - Epiktetos? Och Odysseus? Fast Giambattista Vico (1600-1700-tals filosofo) menar att Odysseus bara är ett samlande namn för berättelserna. Jason och guldskinnet minns ni väl... Alltnog, tänk på de isländska sagorna så har ni ett närmare släktskap.

Blir man inte litet filosofisk av allt paddlande? Rätar man inte ryggen? Får man inte en smärt och vacker midja? Blir man inte snällare, godare som människa? Om alla paddlade istället för att använda u-båtar och jagare och kryssare med en massa kanoner skulle vi få se ett annat slags krig. Vem slungar harpunen bäst?

Härmed utropar jag den nya organisationen för mänsklighetens främjande - VSP. Bakom dessa initialer döljer sig den osynliga kader som inte begär rösträtt eller fikar efter annans hustru eller man eller ägodelra. VSP - Vi Som Paddlar. Någon som kan teckna ett vackert diplom? Björn?

Skriv en kommentar