Visa varukorgen
Design & Illustration

Sova ute...

Jag sover bättre ute än inne. Det började för flera år sedan med den klassiska svårigheten att återgå till ett civiliserat liv efter långturer i kajak. För att mjuka upp övergången blev det övernattning i hammocken i trädgården några nätter innan jag kunde förmå mig till att krypa ner mellan lakan inomhus.

Efter några sådana omgångar kom jag på att jag faktiskt sov bättre ute i det fria än inomhus – vidöppna fönster till trots. Jag vaknade mer utvilad och piggare till både kropp och själ...

Så lösningen fick bli att flytta ut under den varma årstiden. I år började det ovanligt tidigt med sommarvärmen för en månad sedan. 

Inga stora arrangemang behövs. En bambuspaljé ger lite insynsskydd, den gamla ärvda trähammocken är tillräckligt lång, och med dynornas ryggplattor nerfällda blir ytan tillräckligt bred (i alla fall bredare än liggunderlaget i tältet). Lakan, kudde, en tjock och tung gammal yllefilt i ett påslakan (sovsäck trivs jag inte i) så klarar jag det mesta som sommarvädret kan hitta på. En led-lampa ger ljus för en stunds läsning och en kopp te. Hammocktaket (lite förstorat) ger skydd när det regnar och inne bland träden kommer inte vinden åt. Huset och trädgården är från tjugotalet och lummig (milt uttryckt ;-). Fast regn och blåst i flera dagar är inte kul – då drar jag mig motvilligt inomhus.

Dofterna från trädgården avlöser varandra – för någon vecka sedan viol, nu mest syren och snart tar kaprifolen över – och jag vaknar pigg och utvilad, och skuttar likt Rönnerdahl med ett skratt ur min säng (okej, liten överdrift kanske ;-) – helt olikt det lite segare och mer utdragna uppvaknandet inomhus.

Även om sömnkvantiteten därute är lite sämre på grund av diverse nattliga ljud – igelkotten som bökar runt bland nerfallna avenboksblad, hornuggleungarna som visslar uppifrån talltopparna, en passerande bil med 110-dB-ljudanläggning på malmövägen en bit bort eller katten Alice i en nattlig konsert med någon friare eller som plötsligt hoppar upp och lägger sig vid fotändan – är sömnkvaliteten så mycket bättre att vinsten är betydande.

Hade Louis Vuitton inte burit sig så häpnadsväckande korkat, småaktigt och girigt åt, hade jag kunnat tänka mig att inspireras av deras portabla säng för upptäcktsresande från 1868.

Men det kan också göras ambitiöst, enkelt och i Sverige, som Anita Etander...

Kommentarer

Myggor?

Myggorna och jag respekterar en ömsesidig vapenvila – de sticker sällan mig och jag tar bara undantagsvis till handgripligheter mot dem ;-)

Men även bortsett från det så är trädgården tämligen myggfri – få lämpliga mygglarvsbiotoper i närområdet och en matglad fladdermusfamilj som sköter luftrummet om kvällarna...

Ser riktigt trevligt ut. Sova ute hemomkring hade varit kul att bli bättre på. Och hammock lockar också helt plötsligt!

Kanske det... Sova i trädgår'n har vi bara gjort för att pröva tält. Lite för nära genomfartsväg och robotklippare för att det ska kännas avslappnat.

Jag har malmövägen lite för nära för att inte störa – det har jag fått acceptera. Men en robotklippargranne hade jag nog utmanat: "eftersom din klippare håller mig vaken om nätterna, så kan jag lika gärna göra något nyttigt under småtimmarna – såga kajakribb till exempel!"

ja og de tror jeg skulle sage sakte og nøyaktig;-)

Hej, allesammans.

Kul att se att du är med i klubben. Visst är det härligt när vibrationerna minskar i kroppen och jordningen ökar innan man somnar. Det här med att sova utomhus har genom åren haft många mer eller mindre kända förespråkare. Just nu är det mycket "modernt" att låta mindre barn sova utomhus när de skall vila på barnomsorgen. Alltså har du nu troligtvis lite problem med kontakten mot "urkällan" eller så är det bara en barnslig yttring.

Barnslig? Javisst – ung kan man inte vara så länge, men lite ungdomligt oförstånd kan man njuta av hela livet (hoppas jag!). Men sedan hänger jag inte med längre, varken i semantiken eller logiken...

Jag kan bara hålla med. Att sova utomhus är klart skönt. Undrar bara om fastighetsägaren går med på en hammock utanför huset

Haha - det här inlägget har jag väntat på Björn!

Härligt.

Är du inte sugen på att hänga med oss upp till Stockholm på veckotur? Det hade varit jättekul om du kom med.

Ja visst är det härligt! Och visst är jag sugen på att hänga med på veckotur, men jag har ännu inte riktigt koll på agendan – lite för många bollar i luften...

Veckotursmötet missade jag – en av bollarna studsade lite fel ;-)

Det går nog väldigt bra att komma med lite på slutet. Vi ska nog kunna stå ut med dig ;)

Hoppas bollarna studsar rätt framöver.

Men det här har jag sysslat med i flera år. Sover en våning upp i ett 1.5 plans hus i södra dalarna Ni vet ett sådant hus där övervåningen under taket är indragen typ 2 meter och man gjort en altan.

Sover ute från juni till september.....

Skriv en kommentar