Visa varukorgen
Design & Illustration

Spännande kajak med "koffert"

Ursa 420 – kajak med koffert

Robert Livingston (som konstruerat kajakdesignprogrammet BearBoat, som många av oss använder för att snabbt få fram hydrostatiska och -dynamiska data för kajakkonstruktioner) har ritat en kajak för expeditioner i besvärliga farvatten.

Ursa 420 är en ganska kort kajak med mycket stora packutrymmen – det mesta i puckeln akter om sittbrunnen. Min första tanke var att det blir svårt att rolla bakåtlutat med det ryggstödet, men det visar sig att kajaken blir nästan självrätande med den stora volymen högt upp.

Packpuckel

Joe Greenley (Redfish Kayak) har byggt prototypen och det ser ut som det brukar när Joe Greenley varit involverad – fantastiskt hantverk och en otrolig finish.

Ursa 420 bygger på idéer som Livingstone utvecklat under ett par decennier – här är några bilder från designprocessen, och här en barnkajak från början av 90-talet: Ursa 350.

Mer bilder: www.redfishkayak.com/ursa420.htm

Kommentarer

den ser ju något bisarr ut men vilken idé... om inte borde man ju faktiskt kunna köra stromrollen med enkelhet istället?

har haft en idé på ngt åt detta hållet tidigare men inte alls lika vulgärt stor "puckel" men ändå..

då har jag dock också tänkt på att jag vill kunna luta mig bakåt och därför blev det en sänkning av akterdäck istället för min del :p

men detta var ett vackert bygge om ngt...

Men - vad är vitsen med detta? O s a!

Vitsen Henri, är dels mycket packutrymme men en låg trivsam kajak att paddla - och dels något som är mycket nära din efterlysta självrätande kajak. En blivande kapsejsning tvärstannar vid sådär 65-70 graders lutning när puckeln börjar komma ner i vatten och det blir lätt att trycka sig upp därifrån bara genom att plaska lite med handen.

Låter som en utmärkt kajakkonstruktion vad gäller säkerhet, men som alltid finns det vissa frågetecken.

Några spekulationer:

Hur fungerar kajaken i hård sidvind ?

Går det överhuvudtaget att paddla rakt fram , utan att lova upp mot vinden ?

Kanske går detta att kompensera med andra konstruktionsprinciper som V-form, utdragen akterlinje mm ?

Vilken i sig medför att den blir trögsvängd ?

Som kompenseras med ...

Jag är också skeptisk - kan nog också tänka mig en del upplovning, liksom underliga rörelser i sjön med så assymetrisk fördelning av volym och vikt. Jag har också rätt svårt att se nyttan av en kajak som medför fyra veckors förråd, liksom charmen med att paddla ett dylikt lastfartyg. Praktisk måhända om man paddlar i öde trakter med veckor mellan affärer och vattenkranar. Hade den varit lite större hade man kanske kunnat sova i aktersalongen...

Självrätande... mmm... oberäkneliga rörelser i vattnet... Tror nog att jag, för en längre tur, ber att få låna min vän Nils-Gunnars ålaflotte. Det var förresten han som tog bilderna på mig med min Nikumi, om jag glömde skriva det.

man skulle ju nästan kunna slänga in en mindre förbränningsmotor i utrymmet :p

men jo den lär vara jobbig att paddla.. men den är ju bra om man ska paddla till jobbet över mälarnen eller liknande :)

Ja, påminner det inte lite om motorhuven på racerbilar från 30-talet? Det kanske är det som är tanken - plats för en rak åtta...

Jag tycker mig se två luftintag på den övre bilden.

Fantastiskt hantverk! Kajakens elegans kräver förstås passande klädsel som dubbelknäppt marinblå blazer och skepparmössa med guldsnodd..

Skriv en kommentar