Visa varukorgen
Design & Illustration

Spännande paddelprojekt i Kanada/Alaska

Lars hemsida

Lars Alexius, för några år sedan medlem i MKK, är numera i Kanada för ett mycket spännande projekt. Han skall bygga en baidarka av drivved med hjälp handsmidda verktyg, sy kläder, sovsäck, packsäckar, kapell av bomull, ull och skinn, impregnerat med linolja och bivax, leva på det havet och naturen ger, göra upp eld med flinta och fnöske och paddla 300 mil längs Kanadas och Alaskas kust.

Stolleprov? Ja kanske det, men det handlar, bortsett från tillfredsställelsen att vara en del av och leva i samklang med naturen, också om att visa hur ändamålsenliga de traditionella materialen och metoderna är, i en tid när vi andra kommit att bli helt beroende av petroleum för hela vårt friluftsliv.

Lars har en sajt med information om projektet. Där finns också en kort presentationsfilm att ladda ner. Gör det!

Kommentarer

Det här var nog det häftigaste hittills! Hoppas att han lyckas och att det uppmärksammas på ett bra sätt. Det hade ju verkligen visat på funktionaliteten från gamla tiders hantverk. Jag gillar speciellt det faktum att han i stort sett uteslutande använder sig av naturmaterial (kan tänka mig att Henri Högberg också gillar den tanken). Jag antar att det finns många personligheter med intressanta kunskaper som aldrig blir så uppmärksammade pga att de medvetet inte profilerar sig i media/internet. Kul att Lars som planerar det här projektet kommer från de här hemtrakterna. Känner du honom från MKK Björn?

Instämmer med Bertil! Och det stämmer med mina egna äfventyr fordom i lapplandsfjällen med hemmagjord utrustning, träskidor (är med i Treskiens venner, norsk org) hemmagjord pulka o s v. , Ja, mina bindningar till skidorna var den gamla "lapptrugan" som jag lärde mig åka skidor med i fyraårsåldern - helt enkelt bara en tvärrem där man sticker in foten. Jag t o m torkade campingmaten i ugnen och godare soppa har jag väl aldrig ätit. Hoppas denne djärve senare kommer med en bok, den skulle säkert snabbt översättas till vårt närmaste världsspråk och säkert inbringa mer än kostnaden för färden. Lycka till!

Skriv en kommentar