Visa varukorgen
Design & Illustration

Stockenträffen 2007

Gott om kajaker

Hade egentligen tänkt komma upp på torsdagskvällen, men det fick bli tidigt på fredag istället – och med tanke på kommenterarerna om knottinvasion kanske det var lika bra så.

Fredagförmiddagen användes sedan till en ensam paddeltur runt öarna – följt av en eftermiddag med "arbetstid", det vill säga prata kajakbygge, kajakmodeller, grönlandspaddlar mm med gamla och nya vänner, låna ut kajaker för provturer mm.

Uppvisning

På kvällen höll Freya, assisterad av Dubside och Måns en uppvisning i grönländsk rollteknik.

Som vanligt fanns det träkajaker av alla slag på stranden i år. Extra kul var antalet Black Pearl – som mest räknade jag till 9 stycken på en gång (bland andra Pål Gustad som gjorde en formidabel uppvisning i rolltävlingen!). Smala grönlandspaddlar fanns det också gott om.

Det internationella inslaget var som vanligt stort med folk från Norge, Danmark, Holland, Tyskland, England och USA. Laguppställningen på instruktörssidan var inte dålig: Dubside, Nigel Foster, Kristin Nelson, Freya Hoffmeister. Wendy Killoran, som tillbringat lite tid i norra Europa passade på att göra ett besök.

NIL-certifiering pågick under hela helgen – en ovanligt tuff omgång, med tanke på västlig kuling under lördagen och söndagen.

På väg ut på en tur

Grönländska rolltävlingen genomfördes på lördagseftermiddagen enligt samma koncept som förra året – dock med vissa besvär på grund av den hårda vinden. Eftersom vi övertalade Dubside att ställa upp utdelas inget extrapris till den som kan gissa vem som vann. Totalt en deltagare mer än förra året, men tyvärr bara en deltagare i damklassen. Kom igen tjejer! Måhända avstod en del deltagare med tanke på kulingvindarna – det blev en hel del manövrerande för att hålla kajaken på plats mellan rollarna. Det saknades inte heller dramatik – precis innan jag skulle in och rolla fick jag göra en utryckning och fiska upp en paddlare som kapsejsade och missade sin roll obehagligt nära klipporna i närheten av tävlingsplatsen.

En grönländsk rolltävling går till så att ett antal väl definierade rollar med stigande svårighetsgrad görs och poängbedöms – lyckas man på första försöket blir det full pott, behöver man ett andra försök blir det poängavdrag. Fler än två försök medges inte. Det finns totalt 34 olika rollar som skall klaras av på båda sidor, plus en som bara görs på valfri sida. Av olika skäl utelämnade vi tre: rolla med blåspåse (svårt att på ett rättvist sätt fästa flottören på de mycket olika kajaker som användes), rolla med 8 kg sten i handen (svårt att hitta tillräcklig många lagom stora stenar – den som missar en "stenroll" tappar oftast sin sten i vattnet) och walrus pull, som innebär att paddlaren skall hålla sig på rätt köl medan kajaken dras fort åt sidan (minst 15 meter) med en lina fäst strax bakom sittbrunnen (stor skaderisk för både paddlare och kajak).

Så här blev resultatet:

Damklassen  
1 Malin Olin 27 poäng
Herrklassen  
1 Dubside 335 poäng
2 Pål Gustad 177 poäng
3 Måns Norsell 135 poäng
4 Sten E Karlsson 120 poäng
5 Björn Thomasson 98 poäng
6 Rickard Beckman 86 poäng
7 Bengt Tydén 80 poäng
8 Tom Steenbergen 44 poäng
9 Jonas Rutberg 27 poäng
10 Johan Rutberg 14 poäng

(Här finns den fullständiga resultatlistan, med kommentar av Sten E Karlsson.)

Två priser fanns, ett par neoprenstövlar och ett kapell (skänkta av Orust Kajak) och dessa lottades ut bland deltagarna – Freya drog de lyckliga vinnarna, Pål Gustad och Måns Norsell, ur den improviserade tombolaskålen.

I den hårda vinden drog tävlingen ut på tiden och åskådargruppen på klipporna glesnade ut allt eftersom folk började frysa i vinden, och många missade därför Dubsides formidabla uppvisning som var bland de sista. Till nästa år finns lite tankar på en helt ny och betydligt mera publikvänlig ordning som skulle innebära dels att tävlingsmomentet blir tydligare och lättare att följa från åskådarplats och dels att hela tävlingen kan avgöras på dryga timmen.

På lördagskvällen blev det som vanligt middag i friluftsrestaurangen på campingen, och precis som vanligt var maten bedrövlig, ölen god, sällskapet trevligt och det blev prat om stort och smått till långt ut på kvällen – endast avbrutet av Freya, som till spektakulära bilder berättade om sin och Gregs paddling runt Island tidigare i sommar.

Även hundar kan...
Även hundar kan...

Söndagen blev mest slöpaddlande i närområdet med en glasspaus i Gullholmen som mest dramatiska inslag – lite rollektioner och rollträning här och var i vikar med lite lä.

Matfriska finkar...
Pilfinkarna/gråsparvarna i Gullholmen gillade glass i rån...

En stund i solen är inte fel...
En stund i solen är inte fel - Bengt Tydén med kompis.

Även Erik och Pia har skrivit om Stockenträffen: torsdag, fredag , lördag och söndag.

Ingvar Hjort har publicerat lite fina bilder (se kommentar nedan), liksom Rune Eurénius, Tobias Bengtsson, Magnus Henriksson, Peter Svensson och Ulf Johansson. Fler kommer säkert.

Kommentarer

trevligt som attan!

Men det var väl färre deltagare i rolltävlingen jämfört med 2006?

17 stycken fick i alla fall poäng 2006 enligt qajaq.se

Ja, det har du rätt i - det var visst bara ett rykte som surrade i "kansliet", att det var en mer i år.

Jag kände inte att jag hade så mycket att bjuda på textmässigt, men lite bilder hittar eventuellt intresserade i alla fall här:

http://www.formhjorth.com/html/logz/files/34fc49b72f8ffef146567fc222b136a4-38.html

(Lite blöta fläckar på linsen ser jag nu i efterhand på vissa bilder, men det får man väl ta med en vattentät kamera som varit på kajakutflykt?)

Skriv en kommentar