Visa varukorgen
Design & Illustration

Sveriges första riksmästerskap i grönlandsroll – och ett spektakulärt rekord

Deltagarna. Foto: Max Pausander

I helgen gick Sveriges första officiella riksmästerskap i grönlandsroll. Platsen var Stockholm, Fridhemskanotisternas fina anläggning vid Hägersten och vädret var högsommar. Det blev en oförglömlig start på någonting stort! Eller vad sägs om att vinnaren överträffade alla resultat hittills i världen (de som finns rapporterade i alla fall). 

Detta första riksmästerskap var emotsett med stor spänning, eftersom nivån på deltagarna var väldigt hög, men också för att nuvarande världsmästaren från årets tävling på Grönland, Jon David Jensen, deltog utom tävlan i en öppen klass. Därutöver fanns motionsklass och mästarklass, herrar och damer. 

Jag hade fått äran att döma mästarklassen för herrar och var med tanke på förutsättningarna mycket förväntansfull. Men allt överträffades med råge! 

David Täng från Rolltokarna i Göteborg vann med sensationella 370 poäng vilket förmodligen* är ett oöverträffat världsrekord. Han satte alla rollar, varav nästan alla utan poängavdrag och paddlade 21 meter upp-och-ner. 

* ”Förmodligen” kommer av några osäkerheter: ibland stryks den sista momentet (walrus pull) på rolllistan, rapporteringen kan vara osäker (kajakroll är inte prioriterat i media trots att det handlar om elitidrott på högsta nivå), bedömningar av resultat är till viss del subjektiva, acceptans för olika förutsättningar kan spela in (salt- eller sötvatten, vattentemperatur etc) och att poängberäkningen för upp-och-ner-paddling verkar hanteras lite olika. Men den svenska tolkningen av mätresultatet är enligt Jon David Jenssen mer strikt än den grönländska, och Davids 370 poäng innefattar inte Walrus Pull som hade kunnat ge ytterligare 18 poäng!

Det finns inspelade filmer från tävlingarna på Jonas Alexanderssons youtubekanal

Lite mer bilder och videsnuttar finns på Roll-SM på Facebook. Titta till exempel på Kazper som lärde sig roll för ett par månader sedan och som nu utanför tävling handrollade med en avataq (blåspåse) – det har mig veterligt aldrig gjorts förr, därför att ingen trott det var möjligt! 

Det lär komma en hel del bilder från evenemanget vad det lider – det fotades flitigt både av amatörer och proffs. Jag var själv upptagen hela tiden och hann tyvärr knappt få fram kameran… 

Ett stort tack till initiativtagarna/arrangörerna med Karin Åmossa, Martin Hauffman och David Täng i spetsen, och till Fridhemskanotisterna som skötte marktjänsten med bravur under helgen.  

Tävla i grönlandsroll?

För den som måhända inte vet det är grönlandsroll en tävlingsform som vuxit fram ur den Grönländska kajakkulturen och numera brer ut sig världen. I grunden handlar det om att kunna hantera sin kajak i besvärliga situationer oavsett vad som händer – vilket handlade om liv och död för kajakjägare förr. Därför har det utvecklats en mängd olika sätt att rolla upp sin kajak, med paddel, med andra redskap, utan paddel, eller när man attackeras av en arg säl eller valross. Många av rollarna var välkända redan på 1600-talet och finns beskrivna av en amerikansk missionär som storögt betraktade jägare som roade sig med häpnadsväckande akrobatik i sina kajaker. 

Efterhand som paddlandet på Grönland blev mer en kulturell angelägenhet än ett levebröd formaliserades rollandet i tävlingsform och byarna runt kusten turades om att anordna officiella tävlingar. De började ganska snart dra till sig internationellt deltagande, men under många år var det Grönländska tävlande som satte de högsta poängen. Med ökad konkurrens från lag och enskilda deltagare från USA och Danmark med flera kom efterhand poängen för de bästa att pressas upp. Ett antal svenska paddlare har också deltagit i dessa evenemang. För snart 20 år sedan blev man därför tvungen att utöka antalet rollar med hög svårighetsgrad för att kunna särskilja de bästa, och tävlingen omfattar idag 35 olika moment, merparten rollar som skall utföras på båda sidor – utanför Grönland oftast bara 34 (eftersom en gren, Walrus Pull, inte sällan orsakar skador på kajaker och deltagare utesluts den ofta). Deltagarna har 30 minuter på sig att hinna så många som möjligt av dessa 68 eller 70 moment). Davids bedrift i helgen visar kanske att det är dags igen med ytterligare utmaningar…

Rollarna bedöms efter fasta normer, främst funktionella, men också med poängavdrag om det hackar i utförandet eller krävs ett andra försök. 

Mer om bedömningar etc: (https://kanot.com/grenar/havskajak/tavling/gronlandsroll)

Alla resultat (https://kanot.com/grenar/havskajak/tavling/gronlandsroll/resultat)

Några av de få bilder jag hann knäppa före och efter...

Lugnet före stormen
Tidig lördagsmorgon – lugnet före stormen

Sekretariatet börjar ställa i ordning
Sekretariatet börjar ställa i ordning...

Efter tävlingen – rollklinik med David
Efter tävlingen – rollklinik med David för ambitiösa rollare.

Kommentarer

Ett stort tack Björn för din insats som domare! Det var två långa dagar för dig.

Jag tackar för förtroendet! Det kändes inte alls som långa dagar (eller okej, lite träsmak blev det!) – men mest var det spännande och inspirerande att på nära håll uppleva vilken fantastiskt kompetens som finns i rollsverige ;-)

Imponerande också vilket jobb ni i arrangörsgruppen lagt ner och hur väl allt fungerade!

Skriv en kommentar