Visa varukorgen
Design & Illustration

Teknik- och säkerhetskurs hos Petrus

Torrsim
Golvversion av kamraträddning

Igår höll jag i en teknik- och säkerhetskurs för Petrus Kajak i Tranås. Som vanligt när Petrus och Irene är i farten, ett mycket välskött heldagsarrangemang (kl 10-18). Inledande fika (några hade kört långt) och kort presentation av instruktör och deltagare, drygt en och en halv timme teori och demonstration med ett par kajaker på golvet, lunch för alla deltagare, ett kort besök i kajakverkstan och sedan transport till Tranås badhus där det fanns gott om tid att träna teknik, räddningar och rollar.

Programmet var i stort det vanliga: kort om paddelteknik och manövrering, om att hålla balansen i kajaken (kroppsmotorik och paddeltag), kamraträddningar, tömma kajak, ensamuppstigning med eller utan flottör, kort om säkerhetsstrategi och -taktik och avslutningsvis lite rollfilosofi.

Ett besök i kajakverkstan hanns också med. Den här gången finns 14 kajaker och kanadensare i olika stadier av färdigställande – tre beställningsbyggen (en Black Pearl, en Jehu och en Singoalla), ett antal egna byggen för uthyrningsverksamheten och amatörbyggen på de sex arbetsplatserna att hyra.

Kajakverkstaden
"Amatörhörnet" av kajakverkstan

Kajakverkstaden
Petrus egen hörna med beställningsbyggen - till vänster en Black pearl, närmast en Jehu och överst på hyllan en Singoalla

Om jag räknar rätt blev det fem nya rollare som mest påtagligt resultat och ytterligare ett par som fick ordning på delmomenten men får träna lite till för att hitta flytet. Under eftermiddagen serverades fika och frukt vid bassängkanten.

Lite inledande demo
Lite inledande demo av vad som skall läras ut

Bassängen
Lugnet före stormen

Det är fjärde året jag är inbjuden föreläsare/instruktör för den här typen av arrangemang i Tranås, och jag kommer gärna tillbaka fler gånger. Trevligt, effektivt och med mycket god stämning. Min insats får andra bedöma, men när det gäller resten kan jag varmt rekommendera både kurser, de olika turerna i Sommen och kajakuthyrningen hos Petrus Kajak.

Roll på gång
Efter ett par försök sitter den första rollen

En lite rolig detalj är att Petrus utbildningsverksamhet har ett väldigt stort upptagningsområde – av 12 deltagare kom 2 från Stockholm, 2 från Göteborg och de övriga från Småland och Östergötland.

Eftersnack
Eftersnack framför kajakbröten

Jon Hörnell-Wiberg tog bilderna från teori och praktik, medan bilderna från verkstaden är mina.

En deltagarkommentar från Petrus sajt.

Kommentarer

Tack Björn för mycket bra teori genomgång. Sen var det roligt att prova teorin i praktiken. Kändes skönt att få sätta en roll i samma kajakmodell (Njord) som jag själv byggt. Lär bli en del rollande i Mälaren i sommar.

Stort tack till Petrus, Irene och Caisa

Mvh

// Fredrik Heyman

Hej Björn och tack för en minnesvärd dag.

Tack också till Jon och Petrus med familj som verkligen gav oss en suverän service under dagen.

Även jag kommer att ha en väldigt stor nytta av mina nyvunna kunskaper i mälarens vatten i sommar, framförallt kan min fru slappna av lite när jag är ute och paddlar.

Det var också intressant att prova några av dina andra modeller Björn, och hade jag byggt min kajak idag hade jag nog valt en annan modell än Kavat.

Tack också alla trevliga deltagare som kom med tips och glada hejarrop!

Med vänliga hälsningar

Magnus Lindqvist

Skriv en kommentar