Visa varukorgen
Design & Illustration

Thule - David Pettersson

David Petterssons Thule vid Möja

"Jag vill som utlovat rapportera tillbaka till dig hur mitt kajakbygge artade sig. Jag ville ju ge min Thule ett utseende som för tankarna till de klassiska segeljakterna och min kära, nu sålda Neptunkryssare. Jag byggde henne således med ett mahognyskrov och askstävar. Däcket lades med oregon pine som om det nåtats och inramades av mahogny i skarndäck, mittfiskar och sittbrunnssarg.

David Petterssons Thule vid Möja Hon byggdes med roder, skott och nedsänkta packluckor. Detta tillsammans med valet av byggmatrial innebar en del funderingar, till stor del initierade av dig..., om hur mycket vikten skulle påverkas. Jag har inte vägt henne på en bra våg men kunde vid jämförelse med en VKV Lisa (21kg) konstatera att det skiljer ett par kilo till Thulens fördel. Den extra vikten jämfört ritningens förutsägelse blir alltså inte mer än något drygt kilo, vilket jag är helt nöjd med. Vikten har för övrigt varit helt sekundär till det estetiska, jag har medvetet "snobbat" som du skriver här och där på din hemsida.

Jag har under sommarens paddlingar uppskattat konstruktionens egenskaper med stabilitet, hastighet och stora packförmåga. Alla gör livet lättare för mig som är relativt ny i sammanhanget. Jag är fantastiskt nöjd med att ha byggt just denna kajak. De runt 400 timmarna jag behövde för att bygga henne är, trots min nu uppenbara glädjekalkyl att bara behöva halva den tiden, i sig halva nöjet med projektet.

Vintern kommer att ägnas åt ett par mindre jobb på kajaken; Jag tänker bygga en svängel av VKV-typ att prova istället för de Kajaksportpedaler som jag har nu. Ytterligare lacklager för att få den där riktigt djupa glansen. En eskimåpaddel. Totalt en lätt match i jämförelse med förra vinterns övning. Innan dess så hoppas jag dock få ett par turer till med Sedna, som hon heter, innan isen lägger sig.

Jag bifogar ett par bilder från en fin tur i somras."

David Pettersson

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar