Visa varukorgen
Design & Illustration

Torsdagspaddling med Malmö kanotklubb

I går kväll behövde jag en paus i ett annars ganska intensiv jobbperiod – och hängde på Malmö kanotklubbs torsdagspaddling. För dagen var den kombinerad med en säkerhetsövning, där ett antal nya paddlare fick sin första lektion i kamraträddning, tömma kajak, klättra upp i kajak mm – den numera vanliga effektiva rutinen: kort teori och demo på land, därefter praktiska övningar med en instruktör per två deltagare.

Jag passade, inspirerad av de flitiga kamraträddarna, på att byta ut en del av paddlingen mot rollträning och lyckades slutligen hitta principen för roll med uppgång framåt. Tydligen har jag gjort ett systematiskt fel hela tiden: hållit paddeln för långt ut från kajaksidan vid uppgången, i den felaktiga föreställningen att det ger mer hävstång. Men det har istället inneburit att jag tryckt ner paddeln med nästan rak arm, slitit hårt och fått träningsvärk i axeln efter varenda försök. En grundlig läsning av John Heaths beskrivning i Eastern Arctic Kayaks (som mer och mer framstår som den bästa instruktionsbok för grönlandsaficionados som finns) gav lösningen, tillsammans med en kort replik av Greg Stamer i Qajaqusas forum –– man drar in paddeln över däck i slutskedet och får en bra vinkel på armen för att trycka sig upp. Så lätt det blev när det gick upp för mig!

Nu skall jag träna lite mer så att det fungerar på båda sidor – sedan återkommer jag med lite bilder och en beskrivning, liksom jag gjorde med standardrollen.

När vi tröttnat på att rolla tog vi en snabb tur till Limhamn (tur och retur lite drygt en mil) för att få lite fart på blodcirkulationen –– en totalt mycket givande paddelkväll.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar