Visa varukorgen
Design & Illustration

Trevlig test av Salt...

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

De tre motionskajaker jag ritat för Seabird: Salt 51, 55 och 59 blev grundligt testade i Danska Kano&Kajakk i våras (för att vara noggrann så ritade jag 51 och 55 som lätta och snabba motionskajaker. Salt 59 fanns sedan tidigare under namnet Touring och fick bara en liten visuell uppfräschning för att passa in med de nya kajakerna).

Testen är förstås på danska, men låt dig inte skrämmas av det – det är lättbegriplig danska (vi här nere i gamla Skåneland har förstås en liten fördel ;-).

De testade kajakerna är Salt 51 i Pro-utförande (kolfiber) med vikt 11 kg, Salt 55 i Advantage-utförande (kolfiber/kevlar) på 14 kg och Salt 59 i Club-version (extraförstärkt glasfiber) på 17 kg.

En annan test...

Estniska tidskriften "KANUUKAJAK" har gjort en annan sorts test av bland andra Wave 6.4 och Salt 51 (engelsk text). Här handlar det inte så mycket om hur bra kajakerna i sig själva är, utan hur de kan användas av mer eller mindre vana paddlare. Som väntat visar det sig att en duktig tävlingspaddlare håller högre fart på alla typer av kajaker än vad vanliga turpaddlare kan med de allra snabbaste kajakerna. Föga förvånande visar det sig också att alla paddlare håller bäst fart i en kajak där de känner sig någorlunda trygga – den som känner sig osäker kan inte använda sin styrka och teknik optimalt.

Men en del siffror är intressanta. Raigo Põder, estnisk tävlingspaddlare i elitklass, lyckas dra upp Wave 6.4 i 19,7 km/t och Salt 51 i 18,6 km/t! Det är mer än vad jag vågade gissa i texterna för Seabirds katalog och websajt.

Kommentarer

Får hem min SALT 51 till helgen. Återkommer med kommentar.

Det ser jag fram emot...

Att vi här uppe i norr hade vi en tidig höst och en mycket sen vår och inte minst en paddlare som helst vill ha mer än +5C för att ge sej ut resulterade i att mina kommentarer lät vänta på sej. Har nu 200km med Salt 51 kan dela med mej lite lite mina erfarenheter.

Det har varit en mycket trevlig bekanskap. Sitsen är bekväm och svänger gör kajaken verkligt bra. Fotstödet fixade jag tätare hål till. Den jag köpte var tillverkad 2014 så ev har något ändrats på den punkten.

Den är så stabil att man ska kunna ta i ordentligt på en motionsrunda.

Det blir ju inte så mycket motion om all ens uppmärksamhet går åt till att balansera.

Är den snabb? Läste just att den snabbaste kajaken är den snabbaste du klarar av. Så, ja den är min snabbaste kajak :). Den står sig nog fint mot motsvarnde kajaker.

Att sitsen är justerbar i höjdläge är mycket bra när man vill träna balans eller vill ha mera stabilitet i vågorna.

Trevig sommar

Jan

Hej,

Jag är i nära förestående att köpa en kajak och närmare bestämt en Salt 55. Nu ser jag här att du har brutit med Seabird of Norway pga olika syn på kvalitet, service etc. Bör jag tänka om?

Jag snubblade över SoN då mina lokala stockholmkajak.se sålde dessa kajaker. Jag har haft 3 kriterier vid mitt förestående beslut:

- En kajak som jag kan träningspaddla i. Jag springer, cyklar, simmar och åka skidor och nu vill jag träna i min kajak. Först hörde jag om H2O, men förstod att det var en snabbare "fritids"-kajak. Kanske vill jag tävla framöver i något längre motionslopp, typ kanotmarathon i Bengtsfors eller kortare distanser.

- Priset ska vara rimligt. Jag köper en kajak som förhoppningsvis håller i många år, men för mig känns 14-16 000kr rimligt.

- Kvaliteten måste vara bra ändå och här känner jag mig nu alltså lite orolig. Bör jag titta på andra kajaker istället? I så fall vilka? Citius, VKV etc?

Jag testpaddlade Salt 55 i helgen, underbart. Har paddlat kort och bred kajak vid sommarstugan i många år, men detta var något helt annorlunda. Självklart tittar jag på Salt 51, men tror du det kommer göra någon skillnad mer än att det blir svårare att balansera och kontrollera?

med vänliga hälsningar Claes

Salt 55 är en bra och trevlig kajak för det ändamål du beskriver.

Om du skall ha 55 eller 51 kan du bara själv avgöra. Men jag har flera gånger på Dalslands maraton+ eller på Orust Runt varit med om att assistera kapsejsade paddlare som chansat på för ranka kajaker i hopp om att tjäna några sekunder. Likaså har jag vid ett par tillfällen med lite blåsigt väder på Lelång paddlat förbi stora gäng av ranka kajaker som kröp nervöst inne vid lovartsstranden medan jag kunde spurta i mål rakaste vägen i min Njord.

Kvaliteten har gått upp och ner och jag har inte en aning om hur det ser ut med de Salt du hittar ute i butikerna nu. Men kolla att allt fungerar (ungefär som om man köper en begagnad bil) – kolla att hopfogningen skrov/däck inte läcker tät, att sittbrunnssargen sitter ordentligt fast, att rodret är rätt monterat och inte kärvar, att det inte finns vassa glasfiberkanter eller bultar/nitar man kan skada sig på i sittbrunnen. Känns det bra, så är Salt 55 ett bra köp.

Tack för svar!

Ja, 55cm blir nog väldigt bra och känner jag mig redo framöver och vill utvecklas så tar jag det där i från. Då vet jag det, skönt :)

Nu kan man tycka att det du beskriver är en kvalitetskontroll SoN själva borde utföra och kanske de redan gör detta, men det känns helt klart inte förtroendeingivande.

Med vänlig hälsning Claes

Skriv en kommentar