Visa varukorgen
Design & Illustration

Uppdatering kajakbygge

Jag har fått några frågor via mail (och i kommentarer) om tekniska data för den nya kajaken. En del ändringar finns sedan första presentationen. Här är aktuell status:

Bild av nya kajaken

Målet är oförändrat. Jag vill ha en enkel och praktisk universalkajak, lättmanövrerad och lättrollad, med bra marschfart och hyfsad lastkapacitet. Jämfört med tidigare presentation har jag kortat den till 570 (för att minska våta ytan en aning). Bredden är fortfarande 51 cm (49 i vattenlinjen). Innervolymen är ca 300 liter och lastkapaciteten ungefär 130 kg. Däcket kommer att vara lågt - 25 cm framför och drygt 14 bakom sittbrunnen (det låga däcket på Black Pearl har visat sig vanebildande). PC är 0,56 - vilket innebär att kajaken är optimerad för ca 9 km/t - och våt yta hamnar på ca 2,1 m2.

När det gäller utrustning har jag tänkt om några gånger. Gummiluckorna är borta - visserligen praktiska och lätthanterade men alldeles för tunga. I stället kommer jag att göra ett nytt försök med träluckor och gummiband - en ny variant av Hunterlösningen (om de fungerar som tänkt skall jag berätta hur).

En fikalucka har kommit till. Med litet sittbrunnshål och lågt akterdäck går det i praktiken inte att öppna kapellet under färd. Viss tvekan finns förstås om hur det går att öppna ett fikaskott i ett akterdäck som bara är ett par cm ovanför vattenlinjen). Fikaluckan blir en enkel inspektionslucka i polypropylen (samma som på Black Pearl).

Skädda och skäddbox kommer att vara byggda i skum/kolfiber för att bli så lätta som möjligt. Manövreringen blir med lina för att slippa en vajer som kan kinka och för att vara lättservad ute i fält.

aktuell spantritningSkotten byggs i 10 mm uretanskum med ett lager glasfiber på var sida. Akterskottet kommer att vara krökt efter sargen, sluttande och ansluta till sargens innerkant för att minimera volymen i sittbrunnen och underlätta tömning. Förliga skottet är sammanbyggt med fotstödet - också för att minimera volymen i sittbrunnen. Tanken är att få ner volymen vatten efter en wet exit så att kajaken är hanterbar.

En kompass (Suunto Orca eller Silva 58) kommer att sitta delvis nerfälld i däcket i höjd med fotstödet - skyddad, lätt att avläsa och minimalt ivägen vid räddningsmanövrar.

Däcksbeslagen blir öglor i nylonrem - mest för att testa en ny variant. Annars är de nerfällda beslagen på Hunter och Black Pearl de bästa jag någonsin byggt.

Jag kommer även den här gången att måla hela kajaken. Färgschemat är inte helt bestämt med det lutar åt grått-vitt, som på bilden ovan

Kommentarer

Snyggt. Nu är du nog nära den ultimata kajaken. Är litet fundersam över att den är så smal. Skulle gärna korta ner med 1 cm per skott alltså 557. Skulle den bli alltför instabil?

Stabilitet är en i hög grad subjektiv kvalite. Jag anser att jag med 51 cm har gjort en eftergift för att åstadkomma en kajak att sitta tämligen avslappat i. Min lilla svarta har lägre initialstabilitet och min erfarenhet är att jag just genom en minimala initialstabilitet får bättre kontroll över kajakens uppförande i sjögång och bränning och därmed känner mig tryggare än jag gör i en stabilare kajak (vilket är precis tvärtom mot vad jag trodde för något år sedan). Men eftersom den här kajaken också skall användas som långfärdskajak vill jag ha lite mer stabilitet. Fungerar den så bra att den hamnar i ritningskatalogen kanske det finns utrymme att erbjuda en lite bredare version också. Längden går alltid att ändra - och lastkapaciteten ändras linjärt med längden så det är lätt att räkna på.

Skriv en kommentar