Visa varukorgen
Design & Illustration

Välbevarad hemlighet avslöjad

I en diskussion nyligen på qajaqusa avslöjas en välbevarade hemlighet - en av de mest fundamentala orsakerna till förmågan att rolla en kajak och vars betydelse under många år hållits hemlig inom en grupp av invigda. Alltihop uppdagades när en klarsynt man upptäckte den mycket påtagliga statistiska korrelansen mellan rollskicklighet och grått skägg - och bekräftades när en av diskussionsdeltagarna vittnade om sina häpnadsväckande framsteg då han glömt att raka sig några dagar.

Så hemligheten är ute. Det var väl oundvikligt i längden.

rolling beards

Men Freya, Cheri, Alison m fl då? Tja förmodligen bara nybörjartur...

(Bilderna är plockade lite här och var på amerikanska och svenska sajter och visar garanterat rollskickliga grönlandspaddlare.)

Kommentarer

Det var goda nyheter, särskilt att det fungerar så bra med lösskägg=) Så fram med tomtemasken och ut å rolla!

Nja, lösskägg tror jag inte riktigt på. Människor kan man bluffa, men när havet och elementen synar, då skall det nog vara äkta vara...

Skägget betydelse vid eskimåsvängar är helt logisk.

I lägersammanhang har jag varit med om att bygga en flotte av ris och sly.

Flytkraften hos dessa risflottar är imponerande.

Hår i öronen (kommer med åren) går väl lika bra. Eller?

Aj, aj, aj -- jag som rakade av skägget så sent som i förrgår!

Nå, förhoppningsvis hade jag minst 20 år kvar tills det skulle bli vitt, så jag passade ändå inte i det där gänget! Jag får väl betrakta mig som undantaget som bekräftar regeln. ;-)

Säg inte det Magnus - roll i vintervatten kanske hör till de saker man blir gråhårig i förtid av...

Jag har en kamrat med grått skägg som haft lite problem med sitt rollande. Är det helt enkelt så att han valt fel typ av kajak?

Säkert att det inte är ett lösskägg? För skall man tro Dubside är det aldrig kajakens fel (och Dubside har för vana att leda sina antaganden i oomkullrunkelig praktisk bevisning)...

Hej!

Mitt namn är Jens Åberg och jag är ganska nybliven kajakentusiast. Efter att ha införskaffat en kajak i somras har det paddlats en hel del.

Allteftersom vintern närmar sig och vattnet blivit kallare har jag funderat mer och mer på hur lämpligt det är att jag som nybörjare och utan att kunna rolla far runt i Laholmsbuktens kalla vatten.

Eftersom jag inte känner någon erfaren kajakist i närheten som kan visa mig hur man rollar, hade jag insett att det skulle få vänta till våren.

Plötsligt pressenterades det en lösning på din förträffliga hemsida, det gråa skägget!

Efter att ha lastat kajaken hämtade jag min far, en man i 70årsåldern med ett vackert grått skägg, och lovad honom en utflykt.

När han lite vingligt paddlad runt en halvtimme vid stranden i Påarp avslöjade jag det verkliga syftet med exkutionen, han skulle visa mig hur man rollar!

När jag förklarat vad rolla var tittade han milt på mig och förklarade att ättestupan var en tradition som försvunnit, och hur ny och raffinerad min metod än var skulle den inte återupptas.

Han menade att han inte hade en aning om hur det skulle gå till. Jag menade att allt skulle komma till honom bara han låg uppochner i vattnet.

Efter ett tag av argumenterande såg jag min nödgad till att hjälpa honom med först momentet av rollen, dvs. jag välte i honom.

På vägen hem när vi satt där mol tysta, han iskall och jag arvlös, kunde jag konstatera att det fanns två möjligheter. Antingen hade jag bevisat teorin om grått skägg genom tesen att undantagen bekräftar regeln.

Eller så är det så att det finns något mer, en egenskap-X

Jag får väl vänta till våren...

Tusan också! Åter en lovande teori som havererat i den våta och kalla verkligheten. Mare frigidum est et profundum.

Å jag vet av egen erfarenhet att det inte beror på Laholmsbukten.

Jag drar mig genast tillbaka till filosofikammaren för att utfundera egenskap X eventuella existens och betydelse.

Skriv en kommentar