Visa varukorgen
Design & Illustration

Västlig kuling. Yippeeee...

15 m/s väst och 1,5 m vågor blev en oemotstådlig frestelse i går eftermiddag. Lommabuktens långgrunda strand bjöd på en flera hundra meter lång bränningszon som bitvis var svår att slå sig ut genom. Utanför bränningarna varierade våghöjden från cirka metern till drygt halvannan meter, med enstaka brott kanske något högre (händer inte så ofta att Turning Torso försvinner bakom vågtopparna). Eftersom Danmark ligger i vägen blir det sällan så här bra surfsjö vid skånska västkusten.

news061007-2.jpg
Start från stranden... | större bild

Black Pearl visade sitt grönländska påbrå och var lätthanterad och samarbetsvillig i vågorna. Skillnaden mot tunga och egensinniga högvolymkajaker är otroligt stor – de spelar helt enkelt i olika divisioner. Så länge jag höll fart på kajaken märktes inte vågorna annat än som en vertikal rörelse. Även brottsjöar smög diskret under kölen när jag paddlade i sidsjö. Låg jag däremot stilla hände det då och då att vågor fångade upp kajaken till en sidsurf på högt stöd.

Vid ett tillfälle utanför bränningszonen kom ett gäng lite högre vågor som bröt över cirka två meters djup (enligt DMI förkom vindbyar på 19 m/s runt 17-tiden när jag var ute). Med stäven i vindögat fångades kajaken upp och jag surfade baklänges i god fart in mot stranden, men jag kunde inte hålla stäven mot sjön utan hamnade tvärs på ett högt stöd och bjöds på en sidsurf över 50-60 meter. I turbulensen lossnade min extrapaddel och norsaq och jag tillbringade sista biten av surfen med bara en hand på paddeln, medan jag försökte få tag i och sätta tillbaka de andra paddlarna under linorna på fördäck. De måste alltså låsas säkrare.

Nästa gång liknande vågor kom rullande, rollade jag under dem istället för att surfa. Så enkelt!

Jag börjar också uppskatta stormrollen alltmer – inget paddelhanterande under vatten, ingen rörelse med överkroppen utan bara ett snabbt svep med händerna i lågt-stöd-ställning och upp framåtlutad med paddeln i ett lågt stöd. Fungerade perfekt både mellan och i vågfronterna.

news061007-1.jpg

Jag försökte ta ett par bilder ute i sjögången, men kunde inte hålla kameran stilla i brådskan mellan vågorna och det blev rörelseoskärpa och felexponeringar i stället för dramatiska vågbilder. Det här är den bästa! I högerkanten anas konturen av barsebäcksverket.

På vägen in genom blev det häftiga surfar genom hela bränningszonen. Glöm Flume-Ride och berg-och-dalbanor – det är Lomma i västlig kuling som gäller.

Kulingvarning i dag också...

Kommentarer

Oj!

Oj oj, det där låter kul! Jag saknar lite riktigt hav. Stockholms innerstad är trevligt att paddla i, men inte så actionbetonat. Surfa får man göra efter båtar...

Hm, Björn, minns jag fel eller har du inte elastiska däckslinor på din Black Pearl? Jag har aldrig tappat något som suttit under stumma läderremmar, inte ens i grov sjö.

Paddlarna satt under stumma linor och spännare på fördäck, men avståndet mellan fästpunkterna är i största laget för stormpaddeln. Den sitter bara med ett par cm in under linan framför sittbrunnen. Det som hände var att den lossnade vid sittbrunnen och flaxade ut en halvmeter från kajaksidan, men hängde kvar i bygeln där framme tills jag lyckades få tag i den och återbörda den. Norsaqen petades nog i sin tur ur läge av stormpaddeln, men jag hann rädda den innan den lossnade helt. Gummilinor har jag därmot bakom sittbrunnen, men där förvarar jag på sin höjd en tillfälligt avtagen paddeljacka i lugnt väder. Detta är första gången någonting lossnar från fördäck...

Likaså är kanalsystemet i Malmö trevligt - de första 50 gångerna. Sedan vill i alla fall jag vidga vyerna. Men jag saknar faktiskt också lite riktig action (dagen var ett sällsynt undantag) - kan ingen flytta på Danmark? Tänk om man hade dyning från Nordsjön! Kan man möjligen intressera Robert Smithson för ett land-art projekt i stor skala? Eller paret Christo kan kanske trolla bort i alla fall Själland...

En annan sak blev påtaglig. För ett par veckor sedan refererade jag till ny forskning (http://www.thomassondesign.com/nyheter/nytt-om-monstervagor) om monstervågors olinjära beteende (hittade lite kul bilder här (http://tv-antenna.com/heavy-seas/)). Det gick faktiskt att se sådana förlopp ganska ofta nu när jag var medveten om dem. Då och då växte en våg plötsligt på bekostnad av vågen framför och bakom och blev väsentligt högre och brantare än alla andra - tillfälligt omfördelat energiinnehåll - och sjönk tillbaka igen efter bara några sekunder. Det hände hela tiden runt mig, och flera gånger la jag ut paddeln i ett stödtag beredd på ett "monster" och så märkte jag knappt när den passerade: parturiunt montes, nascetur ridiculus mus.

Nå, är avståndet för stort har du ju en utmärkt anledning att sätta dit två däckslinor till! Då får din Pärla totalt nio däckslinor, helt enligt modern Grönländsk norm: en i varje ände, två över akterdäck och fem, valfritt grupperade, över fördäck.

Skriv en kommentar