Visa varukorgen
Design & Illustration

Vikhög 9 maj

Panoramatriptyk över Salviken

Rollövningar idag i Salvikens grönskimrande vatten. Bäst att gå igenom repertoaren så jag inte gör några genanta tabbar i kanalvattnet nästa helg (Kajakmässan) – inte alltför många i alla fall. Högsommarvärme och förvånansvärt varmt i vattnet – de senaste dagarnas högtryck har åstadkommit storverk i Sundet. Temperaturen ute till havs är kring 15 grader och i grundvattnet i Salviken gissar jag att det var kring 17-18. Lätt pålandsvind i en grund vik med sandbotten och gassande sol innebär njutbar badtemperatur, något som annars brukar dröja till framåt midsommar.

Jag hade sällskap av ett halvdussin fiskare i vadarbyxor ute i viken. Jag begrep snabbt anledningen. Tusentals näbbgäddor i stora stim pilade in och ut i tångruskorna i det meterdjupa vattnet. Det såg stundtals ut som att titta ner i en ormgrop. De försvann kvickt när kajaken kom glidander och jag lyckades inte överraska en enda med mina rollar.

Jag satte ett par norsaqrollar med uppgång framåt – den har annars gått dåligt under vintern, och kunde ute på lite djupare vatten konstatera att scullingroll med paddeln på fördäck fortfarande känns pålitlig – inte provad under vintern.

Försökte också med en framåtlutad handroll, men där har jag en bit kvar.

Kommentarer

Ja, varmt är det i vattnet och näbbgäddorna är klart på hugget! Jag och Johanna (6-åriga dottern) tog träcanadensaren till Lomma idag för att fiska efter dem. Johanna ledsnade lite på det efter 20-30 minuter men vi hann i alla fall dra upp en som vi tänkte röka imorgon. Sedan blev det mest bad och letande efter snäckor och stenar. Riktigt härlig badhelg!

Skriv en kommentar