Visa varukorgen
Design & Illustration

Vind, upplovning och Newton

Hasse Friedel gör ett nytt försök att få oss att misstro våra sinnen och erfarenheter - den här gången med Newton (sannolikt roterande som ett gyro i sin grav) som tillhygge. Följ debatten på Utsidan och tänk på Finagles fjärde lag (det glömde Hasse): "Once a job is fouled up, anything done to improve it only makes it worse."

Kommentarer

efter att ha läst tråden så är en sak är klar, cyklar har inget med kajaker att göra. En lustighet med ett gyro är det som jag minns som "gyroskopisk precision" (håll ett cykelhjul i navbultarna - snurra och sväng åt höger - då kommer hjulet vilja luta åt vänster !)

Nej, en och annan paddlare kan understundom vara ute och cykla, men skall man tolka in ytterligare kongruenser får man nog leta utanför det vetenskapliga paradigmet...

Newtons lag kan i sin externa exemplifiering(!) närmast uttolkas från en kajak där den amfibiska tillvaron understryks av den tungt fotförankrade vandraren på stranden vilken tydligt illustrerar Newtons ohyggliga sanning - tyngdlagen drabbar enbart lufsaren, knappast (rent känslomässigt alltså) kajakisten. Hör man sen en fiskare i hamnen och hans dumma kommentar där han uppvisar sin okunskap genom att inte kunna skilja på orden kanot och kajak - tja, då har man Newtons lag även i huvudet (eller sidbenan).

Skriv en kommentar