Visa varukorgen
Design & Illustration

Vintertur i Öresund

Samuel med Njord på axelnPaddeltur i ett stilla Öresund igår. Temperaturkurvan tog ett tillfälligt skutt upp mot nollstrecket och en blek sol kunde då och då anas bakom molntäcket. Istäcket längs stranden hade på sina ställen brutits upp av dyningen och på sina ställen blivit porös under snön, så det var ganska besvärligt att ta sig ut till kanten - men i den extremt långgrunda Lommabukten, där vattendjupet 50 meter från stranden fortfarande inte är mer än ett par decimeter blir det inte speciellt dramatiskt. Men det var svårt att använda isdubbar - de drog sönder den porösa isen.

Utanför iskanten fick vi ta oss igenom bälten av drivis och issörja men sedan: kristallklart spegelblankt vatten, grönskimrande av reflexer från den ljusa bottensanden, horisonten gömd i ett lätt dis och en nästan sakral känsla av ljus, rymd och tystnad, när snön på stränderna dämpar civilisationens ljudkulisser. Med på turen var Samuel Eketorp, på säsongspremiär i ny torrdräkt, nyfiken på Njord och på grönlandspaddlar - och medförande vattentät kamera (det kommer förhoppningsvis som omväxling lite paddlingsbilder).

Det blev en kort tur söderut mot Alnarps Fälad, medan Samuel kände på kursstabilitet, manöverbarhet mm och jag rollade lite då och då. Det som de flesta blir mest imponerade av med Njord - beteendet i sjögång - kunde naturligtvis inte testas. På återvägen hittade vi råkar i istäcket som förde lite närmare stranden - en underlig upplevelse med fast, vit och hård bottenis och 10 cm paddelbart vatten ovanpå.

Jag har sagt det förr: sommarturer i all ära, men bra vinterturer är svårslagna...

Kommentarer

Har du något mer under huvan när det är kallt,eller kanske en neopren luva utanpå?

Jag har en tunn luva i något tunt fleeceliknande material (också från Reeds) under tuiliqhuvan - den räcker bra till för tillfälliga besök i nollgradigt vatten. Funderar också på någon halsduk eller hög krage - det kan bli lite kyligt att flyta på ett balance brace med bara aquathermmaterialet mellan isvattnet och nacken...

Skriv en kommentar