Visa varukorgen
Design & Illustration

Wave 5.5 och Salt 51 i vattnet...

New kayaks from Seabird Kayaks

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

Stora tyska friluftsbutiken denk.com hade spenderbyxorna på sig efter kajakmässan i Nürnberg och har hunnit prova nyheterna från Seabird Kayaks.

Wave 5.5 presenteras så här: "Wave 5.5 är tänkt för sportig paddling i öppet hav, men den vinner även på plattvatten med sin enorma fartpotential och oväntat stora initial- och slutstyvhet. Därtill är den ergonomiska sittställningen mycket bekväm." ("Der Wave 5.5 ist eigentlich zum sportlichen paddeln auf offenen Gewässern gedacht, aber er begeistert auch auf Flachwasser mit einer enormen Geschwindigkeit und einer unerwartet großen Anfangs- und Endstabilität. Zu dem ist die ergonomische Sitzposition sehr angenehm.")


Wave 5.5

Wave 5.5 är den första av tre surfskis jag ritat för Seabird. Lite senare kommer Wave 6.1 (en mellanski för den som föredrar lite mer fart och lite mindre stabilitet) och Wave 6.4 (en ren elitski med vinnarpotential). Beteckningarna står för längden i meter (fast med en internationell punkt istället för det väntade kommat), vilket väl alla utom i tum-och-fot-länderna förstår.

Wave 5.5

Fler bilder på Seabird Facebook

Om Salt 51 låter det så här: "Salt 5.1 är supersnabb. På grund av den låga initialstabiliteten är den inte så bra för nybörjare. Men erfarna paddlare, med smak för fart, har verkligen roligt." ("Der Salt 5.1 ist super schnell. Auf Grund der geringen Anfangsstabilität aber nicht für Einsteiger geeignet. Der geübte Fahrer, welcher Wert auf Speed legt, der wird richtig Spaß haben.")

Salt 51

Salt 51 är också den första och snabbaste i en serie av tre. Senare kommer Salt 55, medan Salt 59 egentligen redan finns under namnet Touring – ett namnbyte och en lätt uppfräschning, så platsar den i Salt-serien. Beteckningen indikerar bredden i centimeter.

Fler bilder...

Kommentarer

Du skriver . . (fast med en internationell punkt istället för det väntade kommat), . .Om jag inte minns helt fel så är det kommatecknet som är internationelt och punkten står för anglosaxiskt, IBM, Microsoft, m.fl.

Så är det kanske. Möjligen innebär den anglosaxiska dominansen över det internet som syns från vår horisont, att punkten känns internationell som decimalavdelare...

Hej, allesammans.

Snyggt stuk på kajakerna. Gillar verkligen Salt 51:ans stripning, stiligt. Skall bli kul och se hur den står sig i konkurrensen. Turbåtssegmentet kring 51 centimeter är ju stenhårt. Elio Cobra, Nelo Viper 51 och Zedtech TK1 TT är några av de mer kända i segment, hoppas att Salt 51 kan bli en rejäl utmanare. Vore kul med svenskutformat i den här annars så starka Ungern och Portugal armadan. När finns de ute att köpa tror du ?

Här har (du) jobbat snyggt !

Tack Mikael, de här båda finns i produktion och är väg. Men de svenska återförsäljarna har generellt jobbat mest med Seabirds enklare plastkajaker, och och därför inte hållit sig framme när det gällt de mer specialiserade kajakerna: Black Pearl, Qanik och nu Salt och Wave – men det kommer...

Hur hamnar bredaste punkten på de här surfskina så bak? Vad är fördelen med det? Volymens center måste ju ändå vara ganska nära paddlarens tyngdpunkt. Är det bara ovanför vattenlinjen som skrovet är så brett bak och vattenlinjen är mera "balancerad"? Eller är skrovet fylligare under vattenlinjen framför paddlaren?

Fina kajaker!

Hej Miikka, de flesta snabba kajaker har största bredden rätt långt bak: dels för att få en smal och effektiv paddelisättning nära centerlinjen och dels för att s.k swedeform har visat sig ge bättre fartegenskaper (det blev mycket tydligt någon gång under tidigt 1900-tal när en nybyggd Americas-Cup-segelbåt visade sig ge mindre friktion när den bogserades baklänges – mycket genant för konstruktören). För surfskis tillkommer även att ha ett bra flytplan akteröver för att surfa bra – med volymen fördelad på tvären istället för på djupet för att behålla den manöverbarhet som är så viktig för en surfski.

Men skroven är såklart välbalanserade långskepps med tyngd- och flytcentrum i stort sett på samma ställe.

En intressant iakttagelse är att kajakerna från nordöstra Kanada har samma typ av skrov som surfskis (bortsett från den flacka förstäven): djup vertikal stäv och grund platt akterskepp och största bredden i akterskeppet.

Hej Björn!

Vad spännande med tre modeller av surfskis. Wave 6.1 lockar mig lite. Jag förmodar att den blir 610 cm lång. Hur bred kommer den att bli? Hur har tankarna gått kring sittpositionen? De jag har pratat med som paddlar nordic kayaks surfskis har varit väldigt nöjda med ergonomin och sittkomforten. Påminner de om varandra?

Peter, 6.1 blir 48 cm bred, De två andra är 55 cm resp 43,5 cm. Med 6.1 och 6.4 har jag strävat, liksom för Nordic kayaks, att hålla initialstabiliteten så hög som möjligt utan att tappa fart gentemot de bästa konkurrenterna, medan 5.5 är tillräckligt stabil genom sin bredd.

Sittbrunnen är ritad som en "standardsittbrunn", och har sedan finjusterats praktiskt i samband med formtillverkningen hos Seabird i Kina. Därför har jag ännu så länge inte helt klart hur den blir i praktiken – men komfort och minimal volym har stått överst på önskelistan (när det gäller Nordic Kayaks har motsvarande arbete gjorts av Fredrik Lindström i samband med prototypjobbet – med mycket gott resultat).

Prestandamässigt har skroven fått en bred prestandaprofil, snarare än en smal specialisering – de är tänkta att fungera bra både i grov sjö, kort krabb sjö och på plattvatten.

när komer 6.4 släppas i handeln

Simon, Wave 6.4 kommer att kunna levereras under våren – men hur de svenska kajakbutikerna ligger till i orderboken vet jag inte. Kolla med t ex Stockholmskajak eller Sportkajaker.

Hej Björn,

Är gammal roddare som nu ska ta mina första paddeltag. Har redan lovat mig ta mig igenom DKM+ i år.

Lite fundersam i valet mellan 5.5 och 6.1. Är lite skraj för att "växa ur" båten när jag blir varm i kläderna.

Är klivet från novis till 6.1 för stort? Jag paddlar nog i slätvatten och i krabbigt Kalmarsund.

Jag är ju förstås van vid mycket smala båtar (typ 34 centimeter) men med stöd av fart och årblad;-)

Egentligen omöjligt att svara på utan att ha hängt med dig på en paddeltur, men jag vågar nog sticka ut hakan: jag tror att du skall ha en 6.1 (du har bra stöd av fart och paddelblad även i en surfski :-)

Tack för hjälpen!

Hei Bjørn

Vurderer å anskaffe meg enten Wave 5.5 eller Salt 51 til kajakktrening og lurer på om det er mulig å få med seg litt bagasje i disse farkostene? Hvilke av disse farkostene har størst fartspotensiale og størst stabilitet? Når det gjelder Salt 51 så lurer jeg på om det er oppdriftskammer som sikrer kajakken fra å synke ved velt?

Bagage är lite besvärligt i båda: i Salt 51 för att lastkapaciteten är tämligen liten, i Wave för att det bara finns en lastlucka i förskeppet och att det därför blir obalans om man stoppar in för mycket där (många av Seabirds återförsäljare ute i världen ansåg tyvärr att det inte går att sälja en surfski med lucka på akterdäcket).

Salt är generellt lite snabbare på plattvatten (kortare, smalare, mindre våt yta), medan Wave vinner om det går vågor – mer ju större vågor (90 liter mer totalvolym, mer rocker i kölen för bättre manöverbarhet).

Wave har högre stabilitet: både initial- (större bredd) och slutstabilitet (högre däck).

Salt hade från början flytkroppar av polyetenskum i för- och akterskepp, men andra lösninger har diskuterats. Jag vet faktiskt inte hur de som finns ute i butikerna nu ser ut.

Hei Bjørn,

Jeg kunne tenke meg å kjøpe en Wave 5.5 men ser at den er offisielt oppgitt med padlervekt kun opp til 90 kg. På butikken sier de at den fint klarer padlere opp til 115 kg, som er min vekt. Er dette riktig, eller vil jeg få problemer med vann i cockpit eller lignende?

Det är riktigt att Wave 5.5 är optimerad för paddlare upp till ca 90 kilo – men kajaker har stora marginaler: det krävs 18,5 kg för att flytta vattenlinjen 1 cm i Wave 5.5.

Jag kontrollräknade skrovet upp till 140 kg deplacement (skrov + paddlare+ last) och fann att det bör fungerar utmärkt, även i grov sjö.

Naturligtvis får du aningen mer vatten i sittbrunnen än en 90-kilos paddlare om du ligger stilla med bottenventilen öppen – vattnet stiger till samma höjd i sittbrunnen som utanför skrovet. Men det länsas ut på några tiotal meter paddling.

Med skrovet 12-13 mm djupare får du också aningen mer vatten som skvätter in i sittbrunnen i branta vågor, men det är inte ett värre problem än vad en 60-kg-paddlare råkar ut för genom att skrovet flyter högre och lättare fångas av vinden.

Enda riktiga potentiella problemet är att du inte kan lasta surfskin lika tungt som en 80-kg paddlare skulle kunna. Men eftersom nuvarande version inte fått några lastluckor, kan man bortse även från det.

Mange takk for raskt og fint svar! Utrolig fint å kunne ha dialog med selveste designeren :-)

Skriv en kommentar