Visa varukorgen
Design & Illustration

Wave surfkis...

Wave 6.4

Blir du omkörd av något svart-vitt någonstans ute på vattnet kan det vara en ny Wave surfski. Alla tre modellerna finns nu ute i handeln och har börjat hämtas av väntande kunder. På bilden ovan är Len Ystmark ute på tur i den Estländska skärgården. Notera hur lite bog- och häckvåg den drar upp.

Surfskina finns ännu sålänge bara hos några få återförsäljare, bland annat hos Sportkajaker och Stockholmkajak, och i Norge hos Kajakk & Fritid (har jag glömt någon beror det på att jag slarvat med faktainhämtningen och tar tacksamt emot rättningar).

Wave 5.5 är stabil som en normal havskajak, men snabbare, surfar bättre och är betydligt enklare att bada från. Wave 6.4 är en smal, snabb och rank elitsurfski – fast inte lika rank som de mest extrema, så var inte rädd att testa, även om du i vanliga fall undviker ranka kajaker. Wave 6.1 ligger någonstans mitt emellan i alla avseenden.

The Wave line

 Wave 5.5, 6.1 och 6.4 hos Sportkajaker.se

Bilder, recensioner mm på Sportkajakers blogg.

Kommentarer

Snyggt!

Tack!

Vore intressant att höra en surfski-konstruktör bjuda på lite funderingar kring optimal längd på en surfski. Min något ovetenskapliga känsla för saken är att 6.4 m är i överkant för de allra flesta, utom måhända de allra största och mest vältränande paddlarna (får man tro http://www.surfski.info/getting-started/tips-other/item/1399-whats-the-optimum-length-for-a-surfski?.html borde man vara i 110 kg klassen för att dra nytta av så stor längd). Ändå är nästan alla elit-klass surfskin >= 6.4. Har jag helt enkelt bara fel, eller vad är det som ligger bakom?

I början av året skrev jag en krönika om framtidens kajaker för Paddling. I den finns bland annat följande stycke:

"För lång för sitt eget bästa?

Även surfskis för havstävlingar kommer förmodligen att bli kortare. Jag har en misstanke om att de riktigt långa (6,5 meteroch däröver) nog blev en aning för långa, kanske beroende på att några av de första riktigt framgångsrika surfskipaddlarna var riktiga hulkar – stora, tunga och extremt starka – och att tillverkarna därför lurades att dra ut längden lite i överkant. Min gissning är att de kommande årens vinnare kommer att vara någonstans kring 6,2-6,3meter."

Så jag håller med. Ser ingen annan anledning till dagens längder än en orealistisk tolkning av tidiga tävlingsresultat. Men eliten är ett konservativt gäng – har de fått upp farten är det inte lätt att ändra kurs...

Hej du! Har sett dem på havet nu. Och de är ju snygga. Men det verkar tyvärr vara ett glapp mellan marknadsföring och verklighet. Det exemplar jag har sett (har hört om fler) har en avsevärt högre vikt än vad som avses i form av specification. Vet du om det där är en intrimningsfråga, eller om man skall fortsätta att förvänta sig detta glapp? (Jag letar inte i detta nu efter en ny skida... Men jag tittar ju runt. Och jag måste ju säga att jag litar mer på sydafrikanerna gällande viktuppgifter... etc... ) Kommentar från designerhållet?

Hej, enligt SeaBirds återförsäljare så var var det en intrimningsfråga, alla skidor (tror jag) i de första batcherna var för tunga. Detta skall nu vara löst och nästa sändning som kommer till Sverige i december-januari skall hålla vikt enligt spec.

Jag måste passa på att berömma Björn för en lyckad skrovdesign, jag upplever min Wave 6.1 som förvånansvärt stabil men samtidigt lättdriven, precis enligt SeaBirds beskrivning av den.

/Mattias

Just nu ägare av en för tung Wave 6.1

Det brukar vara lite intrimning när en ny modell går i produktion, även för kajaker i dubbla eller tredubbla priset. Jag vet inte om Kina är mer drabbat än mer närliggande regioner, men avstånd och kommunikationsproblem kan ge lite extra krydda i tillvaron.

Jag har rätt lite insyn i de taktiska besluten om layup, laminatvarianter etc, utan slappnar av när jag är nöjd med funktion, hydrodynamik och utseende. Men Mattias förklaring är vad jag också fått från Seabirds tekniska expertis (...och tack för berömmet ;-).

Skriv en kommentar