Visa varukorgen
Design & Illustration

Expedition till vindens källor

Det finns massor av myter om vind, urgamla som nya – om hålet till en annan dimension som är upphovet till alla världens vindar, om flygande holländaren, det mytiska spökskeppet som seglar mot vinden och dyker upp för en kort stund här och där runt jorden på sin evighetssegling utan mening och mål.

Källan till alla vindar

IdéskisserDet finns faktiskt en "flygande holländare". En obemannad sjöfarare som tar sig fram rakt mot vinden och på måfå seglar runt världshaven, ständigt på jakt efter vindens källor - en vacker, poetisk, romantisk, andlig färd som är sitt eget syfte och inte behöver mer. Den säger samtidigt något om oss människor som känns långt betydligt viktigare än finanskriser, krig, girighet, manipulativ politik mm - om en längtan efter något som kanske finns bortom horisonten.

Wipke Iwersen, holländsk arkitekt möbelsnickare, konstnär, visionär mm har iscensatt ett av vår tids mest fantasieggande projekt: Windvinder.

Wipke Iwersen med en modell av Windvinder

Windvinder är en ofantligt vacker båt, byggd i ribb och duk och med ett turbindrev som använder vinden för att gå mot vinden. Sedan några år arbetar den sig fram över världshaven, utrustad med noggranna anvisningar på 45 språk, för att sjöfarare som möter den skall kunna meddela positionen och för att den som finner den grundstött eller skadad skall kunna reparera och sjösätta den igen.

Bygget
Bygget

Windvinders sajt finns mycket information om projektet, om den ursprungliga idén, om konstruktionen, om bygget (som nog det snyggaste SOF-projekt jag sett!) och om Wipke Iwersen själv. Missa inte den lilla länken "more..." i nedre högra hörnet på startsidan, som öppnar guldgruvan.

Sådana här charmerande och djupt sympatiska stolleprov kan jag förlora mig i fullständigt - idag blir det inte mycket nyttigt gjort...

Köket?
Jag gillar också det kulinariska hörnet av båtbyggarverkstaden!

Några länkar: 1, 2, 3, 4, 5.

Kommentarer

Bjorn, thanks for the ink to my weblog. I really like the way you handled the post, better than my own. Did you find windvinder from 70.8% or somewhere else? just curious. Good job.

thomas

Thomas, I found a link on the qajaqusa forum pointing to the Windvinder site, got interested and wrote the post. Routinely I googled the concept and found some other interesting posts to link to - a kind of intuitive extended stumble-upon search, that sometimes produces unexpected and highly satisfactory results, not attainable with a more ad hoc attitude. Tomas Tranströmer (swedish poet) wrote: ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse” (There is in the middle of the forest a glade, that can only be found by those who are lost).

I find that a worthy goal - to be lost a little more...

Thanks !

...and see you in the middle of the forest.

Wipke,

Ett fantastiskt projekt och en enastående vacker farkost. Jag blir frestad att bygga en modell för att se om jag kan få turbindriften att fungera. Här finns en enkel variant:

http://members.chello.nl/l.g.luttmer/indexE.html

Turbindrift som draghjälp i kajaken vore kanske inte så dumt. Har för det mesta likt Windvinder målet i lovart..

Vilken otroligt häftig grej, blir väldigt sugen på att hänga med när de skall ut och leta upp farkosten

Rune, en iakttagelse som stämmer väl med mina egna. Jens Marklund är också luttrad: "Kurs: Det håll det blåser från"...

Hej!

Vilken poetisk tanke!!

Jag kom att tänka på musen Ripipip (en av mina favoriter i Narnia-böckerna):

"My own plans are made. While I can, I sail east in the Dawn Treader. When she fails me, I paddle east in my coracle. When she sinks, I shall swim east with my four paws. And when I can swim no longer, if I have not reached Aslan's country, or shot over the edge of the world in some vast cataract, I shall sink with my nose to the sunrise and Peepiceek will be head of the talking mice in Narnia"

Modigt och vackert, och jag hoppas att Windvinder når sitt mål... :-)

Är det inte gamle da Vinci som skapat fartyget som går mot vinden? Det såg så ut på bilderna, väldigt, väldigt vackert tycker jag som många andra. Och vilken skillnad gentemot de kolosser som piraterna övertar vid Aden-viken,,,

På en resa med familjen för en massa år sen i Italien - skulle hämta hem en dotter som varit au pair hos en familj i Florens/Firenze - såg vi en skylt som påminde om någonting avlägset... något ingen av oss riktigt kunde erinra oss...

Två, tre mil därifrån släppte jag ratten med ena handen och slog mig för pannan: VINCI! Herregud, vi hade ju kört förbi Leonardos födelseplats! Det finns ett museum där också, vad jag läst senare.

Leonardo var ättling till en ädling och en ung kvinna "av folket". Generna från detta möte i lönndom skapade en alla tiders största geni.

Men Björn, är det här något "spooky", eller är det på allvar?

Spooky eller ej, beror nog på vem man frågar. En ekonom av facket hade säkert upplevt en spöklik gastkramning över ett projekt med taskiga ekonomiska nyckeltal som inte genererar kvartalsvinst. Medan andra som med förundran åsett den internationella finanselitens kollektiva självmordsförsök skulle säga: "Äntligen, ett projekt förankrat i en tilltalande verklighet."

När det sedan gäller den tekniska bakgrunden är det fullt möjligt att segla rakt mot vinden med turbindrift - det har gjorts lite här och var i olika skala och varierande former.

Wipke har just återkommit från en inspektionsresa till sydostasien där Windvinder för närvarande målmedvetet letar vidare efter vindens källa - hon hittade inte själv båten, men pratade med fiskarbefolkningen som hade rätt bra koll och som inte ser något underligt alls med att söka vindens källa, utan accepterar farkosten som en kamrat på havet...

Skriv en kommentar