Visa varukorgen
Design & Illustration

Omläst klassiker i ny upplaga

The Complete Book of Sea KayakingThe Complete Book of Sea Kayaking
av Derek Hutchinson, är en av de viktiga böckerna för paddlare.

Första upplagan kom redan 1976 och hade stor betydelse för havspaddlingen som då var i sin linda. När jag började paddla var det tredje upplagan som fanns tillgänglig, jag sträckläste den från pärm till pärm och sög i mig allt som kunde tänkas vara användbart för en nybliven kajakägare. Men allt kändes inte helt relevant, kanske dels för att språket bitvis tycktes så omodernt att det var svårt att övertygas av innehållet - men också för att vissa partier faktiskt också var i otakt med tiden. Kapitlen om "moderna" kajaker var till exempel hopplöst förbisprungna när jag köpte mitt exemplar. Kvar fanns också beskrivning av räddningstekniker som de flesta andra auktoriteter vid den tiden tagit avstånd ifrån. Även en del råd om utrustning kändes som artefakter från en svunnen tid.

För någon vecka sedan fick jag femte upplagan i min hand och kan konstatera att den är i grunden omarbetad, att Derek Hutchinson är "still going strong" och att det istället är mina tidigare reservationer som kan pensioneras.

Texten är uppdaterad, bilderna är i färg och nya kapitel har tillkommit - bland annat ett nytt och mycket intressant kapitel kapitel om racingteknik och vingpaddel. Ett annat nytt och tankeväckande avsnitt handlade om att använda bassängövningar offensivt för att bli en bättre havspaddlare. Kapitlen om kajakhistoria är rejält uppdaterade och har kompletterats med en hel del gamla fotografier som jag inte sett i något annat sammanhang. Författaren till förordet drar till med den gamla klyschan att:"skall du köpa en enda bok om paddling, så är det denna". Det ligger faktiskt någonting i det. Köp den - både för att den verkligen innehåller allt om paddling, för både nybörjare och gamla vana paddlare, men också för att den ger ett såväl långt som kort perspektiv bakåt på varför vår sport och vår utrustning ser ut som den gör.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar