Visa varukorgen
Design & Illustration

Ett förslag på däckslayout

Däckslayout är till stor del en fråga om tycke och smak, användning, ambition mm. Vissa allmänna krav bör dock vara uppfyllda.

  • Det skall gå att fästa karta/sjökort och kompass.
  • Det bör finnas linor runt däckskanten för att underlätta vid räddningsmanövrer – en våt kajak i sjögång är hal som en ål.
  • Beslag på däcket bör sticka upp så lite som möjligt och/eller vara mjukt rundade – dels för att det inte skall skvätta om dem, dels för att man inte skall skära eller skrapa sig på dem i samband med räddningar.
  • Eventuell lucka på fördäck bör vara nerfälld i däcket – annars blir man duschad i motsjö
  • Det bör finnas gummilinor eller linor/spännare för lättåtkomlig däckslast (extrapaddel, regnjacka, paddelflottör, dricksflaska, kniv etc) inom räckhåll.
  • Undvik stävbeslag i form av en repögla. Om kajaken snurrar i bränning kan den som håller klämmas fast med allvarliga skador som följd. Ett trä- eller plasthandtag i en kort lina är säkrare – eller helt enkelt låta däckslinorna jobba extra som handtag, korsade och med en bit armerad plastslang att greppa om.

Så här har jag gjort på flera av mina senaste kajaker.Min däckslayout

 

Kommentarer

Hej Björn

Jag har köpt svart International Perfection. Vet du om den går att måla direkt på epoxin utan primer?

Hälsningar

Bengt Carlsson

Ja

Hej Björn,

jag tilltalas av den grönländska kajakens form och utseende och skulle gärna sätta "Greenland Style Sliders" på min Greenland Touring i väntan på att våga ta steget fullt ut och tillverka en egen båt. Dessa "sliders", vad är de gjorda av, sitter de fast i däckslinorna, är det stumma däckslinor som används?

Spännarna kan vara gjorda i nästan vad som helst: hårdträ, plast, horn – och linorna skall vara stumma och dras genom hål i spännarna (avståndet mellan hålen skall naturligtvis vara några centimeter mindre än avståndet mellan linorna, så det går att spänna genom att dra spännarna ut mot relingarna).

Finessen är att när de är spända finns ingen flex som kan ge överbrytande sjö grepp om sjökortet, extrapaddeln eller vad du väljer att förvara under linorna.

Ang "greenland sliders"...

Jag har provat sådana med, säg, måttlig framgång. Antingen blev de för tajta, så att det knappt gick få in något under dem, eller för vida så det inte blev nåt spänn.

Vad är tricket? Hur ska förhållandet mellan linavstånd i däcksfästena och hålen i spännarna vara? Höjd från däcket till hålen i spännarna? Annat trick? Nåt inte helt logiskt är det i alla fall...

Jag har inga exakta dimensioner att komma med. Det viktiga är bara att det är några centimeter större avstånd mellan hålen i däcket och hålen i spännarna, och att linan är tajt när spännarna är i ytterläge. Men även rätt dimensionerat får man som mest 4-5 cm höjd under linorna – får man mer brukar spännarna inte hålla utan glider ihop. Systemet är utvecklat för tunna föremål: norsaq, spjut, harpun mm – inte för vårt västerländska behov av plats för paddeljacka, regnkläder, dricksflaska etc.

Jag spänner fast sjökort, norsaq och stormpaddel med mina spännare – ibland också tillfälligt en kamera, telefon, gps eller ett par paddelhandskar.

Funkar det med hamparep eller blir det för mycket problem med att de krymper lite när de blir blöta?

Jag har inte någon praktisk erfarenhet av hampa i sådana sammanhang, men jag har fått för mig att hampmaterial har rätt liten krympning jämfört med många andra naturmaterial (förmodligen mindre än de skinnremmar som användes på Grönland), och borde alltså fungera utmärkt för ditt ändamål. Men det är väl både enkelt och billigt att prova?

Jo, får bli ett test när bygget är klart.

Skriv en kommentar