Show cart
Design & Illustration

Deck layout

Deck layout is a matter of taste, use, ambition, safety, convenience etc. There are though certain basic functions to think of.

  • Anchor points for a map and a compass (if not built-in).
  • A perimeter line - a wet kayak is very slippery.
  • The hardware should protrude as little as possible to minimize splashing and chafing.
  • For the same reason a hatch on the foredeck should be flush.
  • Lines to hold a spare paddle, rain- and windbreaker, paddle float, pump, signalling devices, water bottle, knife etc – could be elastic chord or Greenland style line and sliders.
  • Never use rope loops to hold on to the kayak. If the kayak rotates in breakers you may loose a couple of fingers. A toggle or crossed lines are safer.

This is what it looks like on my latest kayaks.

My preferred deck rigging

Comments

Hej Björn

Jag har köpt svart International Perfection. Vet du om den går att måla direkt på epoxin utan primer?

Hälsningar

Bengt Carlsson

Ja

Hej Björn,

jag tilltalas av den grönländska kajakens form och utseende och skulle gärna sätta "Greenland Style Sliders" på min Greenland Touring i väntan på att våga ta steget fullt ut och tillverka en egen båt. Dessa "sliders", vad är de gjorda av, sitter de fast i däckslinorna, är det stumma däckslinor som används?

Spännarna kan vara gjorda i nästan vad som helst: hårdträ, plast, horn – och linorna skall vara stumma och dras genom hål i spännarna (avståndet mellan hålen skall naturligtvis vara några centimeter mindre än avståndet mellan linorna, så det går att spänna genom att dra spännarna ut mot relingarna).

Finessen är att när de är spända finns ingen flex som kan ge överbrytande sjö grepp om sjökortet, extrapaddeln eller vad du väljer att förvara under linorna.

Ang "greenland sliders"...

Jag har provat sådana med, säg, måttlig framgång. Antingen blev de för tajta, så att det knappt gick få in något under dem, eller för vida så det inte blev nåt spänn.

Vad är tricket? Hur ska förhållandet mellan linavstånd i däcksfästena och hålen i spännarna vara? Höjd från däcket till hålen i spännarna? Annat trick? Nåt inte helt logiskt är det i alla fall...

Jag har inga exakta dimensioner att komma med. Det viktiga är bara att det är några centimeter större avstånd mellan hålen i däcket och hålen i spännarna, och att linan är tajt när spännarna är i ytterläge. Men även rätt dimensionerat får man som mest 4-5 cm höjd under linorna – får man mer brukar spännarna inte hålla utan glider ihop. Systemet är utvecklat för tunna föremål: norsaq, spjut, harpun mm – inte för vårt västerländska behov av plats för paddeljacka, regnkläder, dricksflaska etc.

Jag spänner fast sjökort, norsaq och stormpaddel med mina spännare – ibland också tillfälligt en kamera, telefon, gps eller ett par paddelhandskar.

Funkar det med hamparep eller blir det för mycket problem med att de krymper lite när de blir blöta?

Jag har inte någon praktisk erfarenhet av hampa i sådana sammanhang, men jag har fått för mig att hampmaterial har rätt liten krympning jämfört med många andra naturmaterial (förmodligen mindre än de skinnremmar som användes på Grönland), och borde alltså fungera utmärkt för ditt ändamål. Men det är väl både enkelt och billigt att prova?

Jo, får bli ett test när bygget är klart.