Visa varukorgen
Design & Illustration

Black Pearl - Roger Marberg

Grönländsk standardroll

Roger Marberg och Black Pearl

Fick ett mail från Roger Marberg med lite sjösättningsinfo om den Black Pearl jag mötte honom i på Stocken .

Roger har också utförligt jämfört Hunter och Black Pearl som svar på en fråga från Sven Lundén som sjösatte sin Hunter häromdagen.

"Fick ju som du vet en hel del lister över på Hunterbygget som jag inte hade hjärta att skicka i pannan så det fick bli ett bygge till. Det blev naturligtvis en BP, pärlan bland dina ritningar enligt min uppfattning. Det tog sex veckor i somras mot Hunterns 8 månader i vintras.

Dom överblivna listerna räckte till skrovet och några varv på däcket, resten blev egensågade lister. Bygger jag igen blir det INTE med egna lister dom var styva, kvistiga och allmänt omedgörliga.

Bygget gick betydligt smidigare än Hunter. Alla misstag var ju redan gjorda och hon skulle ju målas så man behövde ju inte vara så petig vare sig med sågning eller slipning. Förtjockad epoxy och en kraftig gummiskrapa fixade det mesta.

Mått och vikt blev: Längd 517 (skulle varit 520 men två mätfel ändrade det) bredd 47 och vikt 14 kg.

Sjösättning (olackad) skedde på Stockenträffen (som du redan dokumentert med bild på annan plats i forumet)."

Lite bilder och filmsnuttar...

Sven Lundén som sjösatte sin Hunter häromdagen frågade om skillnaderna mellan Hunter och Black Pearl, och Roger svarade detta:

"Nog är det skillnad, mer än jag trodde. Dom är ju trots allt ganska lika, bara olika skala. Jag har faktiskt inte paddlat Huntern sen BP:n blev klar. Inte för att inte Huntern är OK eller att BPn är så mycke bättre. Den är bara snäppet enklare och roligare och annorlunda och fräck. Den är så j-a cool.

Men det klart att hon är annorlunda - hon är faktiskt en hel del mindre. Man sitter exakt i vattenbrynet. Med näst intill raka ben (lågt däck). Ingen plats för fötterna, måste böja dom framåt som om jag stod på tå. Sittbrunnssargen i nivå med höftbenen. Och man kan lägga sig på akterdäck genom att bara svanka på ryggen lite. Hon är helt klart skithäftig.

Hon är näst intill självrollande, sitter som en smäck runt höfterna. Har kört lite intensiv rollträning (4*30 min) och inte missat någon roll (fast jag har bara kört "standardrollen").

Hon är ju naturligtvis rankare också. Var i Grebbestad för ett tag sedan och i 12 m/s motvind och 40-45 cm vågor backade jag för en längre överfart och tog en annan väg. Fick vågorna i magen hela tiden (hon vakar inget vidare i tvär sjö :-) ) och kompisen (Martin B.) som paddlade bredvid sa att det såg vingligt ut när fören och aktern låg på varsin våg och han kunde se luft under mitten. Antar att våglängden råkade vara extremt olämplig just för min kära BP: Så helt säker med henne är man inte än. Mer att lära YES... det är väl så man vill ha de'.

Att hon väger 14 kg gör ju inte saken sämre.

Min dotter älskar den också, för henne är den som en fullstor kajak (hon är 10).

Men till sommaren skall Huntern få mer tid, har lite dåligt samvete för henne som fått hänga i garagetaket så länge uten uppmärksamhet. Men jag tänker på henne, jag lovar ;-).

Några bilder och ett par filmsnuttar hittar du på www.marberg.se klicka på paddling och BP

Mvh
Roger"

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar