Visa varukorgen
Design & Illustration

Blåkråka

Blåkråka med bomtält

För en vecka sedan fick jag via mail en charmig bild av Inge Alméns Kanotyawl Blåkråka, med ett nytt bomtält – ett praktiskt sätt att förvandla en liten öppen segelkanot till en beboelig semesterbåt. Snyggt gjort med en doft av sent 1800-tal, då Albert Strange, George Holmes med flera ritade lätta välseglande "canoe yawls" åt de unga segelentusiaster som inte hade råd med en 20 meters yacht med inhyrd besättning på the Solent. Förlagan för min kanot är George Holmes Ethel I, som ritades 1888 för Humber Yawl club (fortfarande aktiv med båda nya och historiska båtar – och med mycket information om och länkar till klassiska yawler). Mina version finns här: Kanotyawl 400

I England växte efterhand kanotyawlerna till små segelbåtar (pocket cruisers). Ett exempel är den vackra Wenda, som ritades av Albert Strange 1899. För några år sedan hade Wooden Boast Magazine en artikel om Albert Strange och Wenda, och när det visade sig att ritningerna inte längre var kompletta, uppdrog man åt Philip C. Bolger att komplettera dem (Bolger är visserligen mest känd för sina "bolger-boxes", kantiga, rymliga, lättbyggda och förbluffande välseglande plywoodlådor, men har också en avundsvärd förmåga att få till andlöst vackra linjer). De renoverade ritningarna kan nu köpas från Wooden Boat Store, för den som vill bygga en av alla tiders vackraste båtar.

Wenda

En tämligen ny- och mycket välbyggd Wenda finns under namnet Constanze i Essex. Byggaren, Fabian Bush, har valt ett helt traditionellt bygge (bortsett från utombordsmotorn, som skymtar på byggbilderna).

Fler bilder av Inges Blåkråka...

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar