Visa varukorgen
Design & Illustration

Bygg en faltkajak

Tom Yosts 'Sea Ranger' Tom Yost presenterar ett annat sätt att bygga kajak - faltkajaker i polyeten, aluminiumrör och pvc. Kanske något för den som inte riktigt känner för trä?

Tom Yosts 'Sea Ranger'Tom Yost som i många år har byggt faltkajaker, folders, eller som paddlarkollega Charlotte kallar dem - pack-and-go-kajaker - har just färdigställt och publicerat en innehållsrik sajt (yostwerks.com/) om att bygga sådana kajaker själv. Här finns förutom fullständiga ritningar på flera bra kajakmodeller, information om material, byggmetod och en utförlig steg-för-steg beskrivning av bygget.

Tom Yosts 'Sea Pups'Toms byggmetod ger lätta, starka kajaker som kan sättas ihop eller demonteras på ungefär en halvtimme och som hoppackade ryms i en väska.

Materialen är kraftig polyeten till spant, stävar och sittbrunnssarg, aluminiumrör till stringers, relingar, köl etc och pvc-duk till bordläggning - med dragkedja om man ofta plockar ner och upp kajaken eller limmad/tejpad om man aldrig eller bara i undantagsfall utnyttjar den möjligheten.

Tom har byggt både "vanliga" kajaker, grönlandskajaker och baidarkor med metoden och har hunnit med ett 25-tal hittills. Det är således en beprövad och väl fungerande byggmetod.

Närbild av sittbrunnenÄr det någon som mot all förmodan skulle vara trött på trä- och epoxislipdamm kan det vara tryggt att veta att Toms kajaker är garanterat träfria (okej då, ett par träbitar att sitta på!).

Kommentarer

Siten verkar vara nere men jag hittade den "speglad" på http://yostwerks.org/

Riktigt bra instruktioner faktiskt.

Det har varit mycket diskussioner på Qajaqusa om Toms sajt, anledningen till att han valde att avsluta den (ett par år sedan) och det rimliga i att någon annan hittar och speglar den...

Men oavsett vilket är det synd att den avslutades.

Skriv en kommentar