Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggrapport 18/3

Akterskottet på plats.

akterskottet på plats Skottet är format efter akterkanten på sittbrunnssargen och kommer att ansluta precis mot kanten på sargen. Idén är att minimera volymen för att kajaken skall vara manöverbar även med vattenfylld sittbrunn. Av säkerhetsskäl kommer jag också att koppla en tunn slang längs botten mellan förliga och akterliga stuvfacket - för att vatten efter en eventuell läcka skall fördela sig jämnt mellan de båda utrymmenaTrångt i källaren med däck och skrov snart monteringsfärdiga för att därigenom jämvikt och manöverbarhet skall bibehållas

Akterskottet är först grovformat, därefter laminerat med väv på det som skall bli baksidan (utsidan på böjen). Därefter böjer jag den på plats och laminerar fast den med vävremsor. Sist laminerar jag framsidan med väv och får då ett lätt och stabilt skott med korrekt form. På Hunter byggde jag en form och prefabricerade hela skottet i förväg - här försöker jag forma det direkt på plats. Får se vilket som fungerar bäst.

Det blir trångt i källaren med skrov och däck klara att monteras ihop...

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary Time for the bulkheads. The fore is straightforward one - cut and glued in place. The aft one is another matter. I wanted it contoured after the rim and sloping to minimize the cockpit volume - an elaborated design in three dimensions, further complicated by the shape of the rim channel in the deck. The foam sheet can be worked like this: laminate glass cloth on the outer side, bend the sheet to the correct form (deforming the foam on the inside) and then stabilizing the structure with glass cloth. The result is a very stiff, durable and light structure to be laminated into the hull.

Kommentarer

det ser onekligen riktigt snyggt ut

Snyggt! Vad har du använt för skum tll akterskottet? Verkar väldigt böjlig och fin! Funkar det att använda liggnderlag till detta?

Det är en 10 mm tjock polyesterskumskiva från BeHåPe – finns i olika densiteter och tjocklekar.

Jag laminerar ena sidan (utsidan) och böjer den sedan till rätt form för att till sist fixera den med ett lager glasfiber på insidan.

Jag tror inte att liggunderlag är tillräckligt formstabilt för att fungera för det här – risk att det delaminerar och smular under belastning. Möjligen om du arbetar in mycket epoxy i skummet, men då blir det sprött och tungt.

Men det finns gott om skumplattor som funkar: Divinycell, Klegecell, Minicell, Inotan m fl.

Skriv en kommentar