Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggrapport 24/3 2005

Skäddboxen provas på platsSkäddan och skäddboxen

Några dagars småpyssel med förberedelser inför limningen av skrov/däck – skädda, skäddbox, skott mm.

Här är de halvfärdiga delarna: skädda och skäddbox. Lite slipning. och ett lager epoxi återstår. I skäddboxen skall slangarna monteras.

Slangarna? Ja, jag har tänkt ha två linor för upp respektive nedhal. Så här ungefär:

grundidénManövreringen på däck blir mycket enkel – linan är fäst i skäddan, går genom slangen och kommer upp strax framför sittbrunnen gör en loop på däck och går tillbaka till skäddan i andra slangen. Loopen hålls på plats av en bit gummilina till närmsta däcksbeslag. Det bör ge lagom spänning för att hålla skäddan på plats i fart men inte mer än att den kan slå upp vid grundstötning. En bit svart tejp på linan blir en visuell signal hur skäddan står.

Skiss på skäddanSkäddan är gjord i 12 mm björkplywood med ett skikt kolfiber på var sida och ett lätthål fyllt med uretanskum som innebär att totalvikten blev 125 gram. Formen är (ungefär) Naca. Skäddboxen var ursprungligen tänkt att vara i skum/kolfiber, men för att spara tid blev det 3 mm plywood med glasfiber. Skillnaden i vikt är marginell.

De förväntade fördelarna med två-line-systemet är att det inte finns någon vajer som kan kinka, att jag inte behöver något arrangemang av gummiband i skäddboxen för att få ner skäddan, att manövreringen på däck blir väldigt enkel och att det blir lätt att med en snabb blick se hur skäddan står. Jag lär få anledning att återkomma om hur det funkar i praktiken.

Fikaskottet börjar också ta form. För att minska volymen (och risken att prylar rullar runt) går utrymmet bara till centerlinjen. fikaskotten tar formTeoretiskt skulle det kunna ge obalans tvärskepps (t ex med en 10 liters vattensäck inskjuten på vänstersidan akter om sittbrunnen), men det bör inte vara något problem att balansera packningen.

På bilden syns också den slang som kopplar ihop förliga och akterliga stuvutrymmet. Tanken är att om det kommer in vatten i något av stuvutrymmena blir kajaken snabbt ohanterlig (som Peter Carter visat) men med utrymmena som kommunicerande kärl kommer eventuellt vatten att balanseras långskepps så att kajaken behåller sin sjövärdighet. Slangen är samtidigt så tunn (5 mm invändigt) att det inte kan blir snabba omfördelningar av vattenmängden.

Föregående - byggrapport - Nästa

English summary The skeg is 12 mm plywood with large cutouts filled with foam, NACA profiled and covered in carbon cloth – light, durable and stiff. It is handled with two lines – uphaul and downhaul. The reason for this is to avoid a wire that can jam, elastic cords that can fail and gravity that does not work properly in high speeds – again light, reliable and easily repaired witout tools or spares if something happens.
The compartment below the day hatch is small – only half the hull width, to avoid the common disadvantage of forcing the heavy stuff further aft from the cockpit. With this configuration I can stow the 10 litre water bag close to the cockpit bulkhead (and no, I did not experience any problems with the lateral weight trim, due to the assymetric layout).
The tube in the pics is a thin PVC tube that connects the fore and aft compartments, making the kayak retain reasonable trim even after a leakage in one of the compartments.

Kommentarer

12mm skädda, är inte det lite tjockt?

Leif...

Hej Björn,

Några frågor kring din tjusiga skäddkontruktion.

Finns det inte risk för att upphalet kan halka på sidan om skäddan och på så sätt kinka? Varför detta halvcirkelformade i skäddans topp?

Var har du hittat denna tunna styva slang?

Jag har för avsikt att bygga något liknande.

Mvh

Lennart -:)

Leif: En tjock skädda med någorlunda riktig NACA-profil orsakar mindre friktion och turbulens än en tunn plåt.

Lennart: Med en skädda som fyller ut ordentligt i skäddboxen, ett ganska djupt spår för linan och en ganska tjock lina som det är spänn på hela tiden tror jag att risken är liten - men det är ett oprövat koncept!

Slangen är en hård och hal slang för vacuum och tryckluft - köpt hos en slangspecialist. Finns i alla möjliga dimensioner för dryga tian metern.

Hej,

#NACA profil - innebär det en ngt tjockare och rundad framkant och en "vass" bakkant?

#Hur mycket räknar du med att upp/nedhalet kommer att bli för linan?

Hälsn

Assar

Ja, NACA definierar en korrekt vingprofil - rundad förkant och tunn akterkant (titta på:

http://www.pagendarm.de/trapp/programming/java/profiles/NACA4.html - för att skapa en profil och på http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/foilsime.html - för att se vad den presterar.

Din andra fråga förstår jag inte - kan du förtydliga?

Hej, vad jag menade var; hur långt kommer du behöva dra linan för att få skäddan från fullt uppfälllt till helt nere.

Jag mätte nu och gissade lite från bilden på skäddan att cirkeln där linorna monteras är ca 5cm i radie och att skäddan kan justeras 0-45 grader - borde väl bli 5x45xpi/180=3,9 cm. mao 0-4 cm drag i linan för 0-45 grad inställning på skäddan?

Ja, det låter rimligt. Jag har funderat på om utväxlingen är för liten så att det blir svårt att få precision i justeringen, framför allt med paddelhandskar på vintern - men det återstår att se.

Skriv en kommentar