Visa varukorgen
Design & Illustration

Singoalla – Tomas Jansson

Singoalla – Tomas Jansson

Hej, Björn!

Då var Singoallan klar för sjösättning! 

Förlängde den till 397 cm för att komma upp i en lastvikt på 140 kg. Med lärdomar från förra bygget satsade jag på att bygga lätt. Framförallt var min epoxi-kompetens betydligt bättre den här gången, men jag såg även till att inredningen blev så lätt som möjligt (6 mm plywood till däcken istället för solida brädbitar, t.ex.). Målad och klar stannade vågen på 15,3 kg, vilket känns väldigt bra.

Sjösättningen gick som förväntat. Litet rank att kliva i, men desto trevligare när man väl var på plats. Mycket lättdriven och snabb, men såklart inte lika lättmanövrerad som min Caribou. Lärde mig också att man bör nyttja regnbyxor eller annat skydd över benen.

Singoalla – Tomas Jansson

Singoalla – Tomas Jansson

Singoalla – Tomas Jansson

Singoalla – Tomas Jansson

Den röda kanoten på bilderna är en Caribou 495 som Tomas byggde för ett år sedan, och som han kommenterar så här.

Fortfarande väldigt nöjd med dess egenskaper. Möjligen kunde den ha något lägre stävar för att fånga mindre vind, men det är en petitess i sammanhanget.

Jag upplever den som helt optimalt styv. Den är nog slutstyv för att doppa relingen under ytan, och samtidigt inte speciellt rank när den går olastad.

Den har har korsat den mäktiga fjällsjön Karats (tältbilden) med 300 kg last utan att det känts det minsta obehagligt, och smugit fram över mindre skogssjöar både ljudlöst och bekymmersfritt.

Vill även passa på att korrigera viktangivelsen nu när jag skaffat en ordentlig våg. 28 kg blankt. Något tråkigare siffra än vad jag trodde tidigare, men jag är nöjd ändå. Kanske bygger jag en till likadan i framtiden och kapar några kilo.

Kommentarer

Hej Tomas, hoppas du finns tillgänglig här!

En rak fråga först - hur mycket väger du? Jag läste i din text att du förlängt kanoten ca. en halvmeter, och när jag tittar på bilderna ser det ut att ha blivit precis lagom med tanke på fribordet. Det ska väl inte vara lägre iallafall med tanke på att man kanske vill kunna ha 20-30 kg last också. Jag väger själv en bit över hundra i strumplästen, och funderar på hur en Singoalla skulle funka för mig. Tycker du själv att fribordet och lastförmågan är tillräckligt bra, eller hade du velat ändra något litegrann, så här i efterhand?

Vänliga hälsningar från Kiruna /Johan

Skriv en kommentar