Visa varukorgen
Design & Illustration

En mycket lätt Frej – Björn Andersson

Frej – Björn Andersson

”Hej Björn

Båten är förlängd till 520, byggd i Paulownia, lättaste sorten. Egentligen avsedd för allra lättaste typen av alpina topptursskidor.

Gjorde integrerad sits-skott. Har använt enbart kolfiber i sits, sarg och dylikt. Inte blandat med glasfiber. Blir hårt o styvt med mindre vikt.

Skrovets utsida fick 160g glas med ett 105g under. Övrigt generellt 105g. Luckor i trä som synes, magneter och gummitätning enligt tips från Erik Lindahl. Som jag tror lyckades bättre än jag dock.

Vikt: vägde med bagagevåg flera gånger, svårt att hålla helt still. Varierade från 12,8 till som högst 13,2 kg. Återstår att se hur virket visar sig hålla, bra mycket sprödare och mjukare än gran.

Hälsningar Björn Andersson Höör“

Frej – Björn Andersson
Provtur i Ringsjön

Frej – Björn Andersson
Slutfinish i "lackstugan"

Frej – Björn Andersson
Integrerad sits-akterskott-svankstöd

Frej – Björn Andersson
Luckor med magnetlåsning

Björn Andersson har också byggt: en Jack 14, en Thule/2, en Frej, en Frej till (kortad), och en Spray.

Kommentarer

En till Frej alltså. Får vi se en fjärde om ett tag? ;)

Ha, ha. Jo du har rätt, gjort tre. Min bror har tagit över min gamla och min svägerska har fått en avkortad. Jag har en kompis som bor i Narvik och är bergsguide, han vill att jag gör en till honom, så inte helt omöjligt med en fjärde 🥴

Snyggt bygge! Mycket lätt! Det får man då säga!

Hur gjorde du när du formade sitsen?

E lite missnöjd med min egen, och funderar på plan B..

Min Frej i paulownia väger 15.5 kilo. Bra laminerad vill jag påstå, kajaksport luckor/skädda och sprutlckad med bilfärg.

Roligt med lätta havskajaker, speciellt i surf är det till stor nytta.

Paulownia är lite väl mjukt.. egentligen borde man ha avänt granribbor under vattenlinjen, och paulownia på resten. Blir jättelätt märken och bulor i träet.

Har själv planer på en pantera lättviktare, men står på startlinjen och velar ännu…

Imponerande antal kajaker du byggt.

Skickligt att du bygger så lätt jag hamnade inte där med min Nomad.

Skulle du kunna ge mig din e-mailadress för kontakt om en kajakfråga.

som kanske inte riktigt hör hemma på denna sida.

Bengt Ekwall

b.ekwall@telia.com

Var hittar du virke någonstans? Paulownia och "Amerikansk kustgran" som i en tidigare Frej har jag aldrig sett på vare sig XL Bygg eller Beijers... Kanske en privat kontakt hos en skidtillverkare, med tanke på kommentaren om topptursskidor? Där använder man säkert lätt gran också i kärnan tänker jag.

Jättefin båt! En förlängd Frej är precis det som jag planerar som förstagångsbygge, men det är nog ett antal år bort ännu.

Narvik är annars närmaste kusten för mig! Ska ta mig dit och paddla åtminstone några gånger i sommar, Rombak och Sjomen brukar det bli.

Mats Lövsund undrade hur jag format sitsen.

Jag har en köpt Rebel Husky sedan tidigare som jag sitter bra i så jag gjorde en avgjutning av den sitsen i betong med frigolitkulor i, finns färdigt i bygghandeln. Blir lätt men ganska besvärlig att snygga till. En del epoxi för att impregnera ytan. Sedan byggde jag ut den för att passa in i Frejskrovet-däcket. Och sedan laminering med prepreg kolfiber, vacuum och in i ett provisoriskt värmeskåp. Fungerar med en bastu också.

Jag har lite bilder så vill du se dom så skicka jag gärna om jag får din mail

Hälsningar Björn

Johan Larsson undrar var jag hittat virket någonstans. Det finns ett litet privat sågverk någon mil härifrån. Han har mycket av virkeskvaliteter man inte hittar hos XL och de andra kedjorna som du själv märkt. Där har jag fått amerikanska kustgran, har vuxit häromkring. Övergrov gran som vanliga sågverk inte kan hantera sågar han upp. Jag har t ex 6,5 meter så gått som helt kvistfri granribb. Den är dock ganska tung.

Paulownian jag byggt med nu har jag fått tag på genom kontakter på Åre Skidfabrik ( gör bl a egna märket Extreme). Dom får ihoplimmade träkärnor till skidor från ett ställe Polen och därifrån kunde jag köpa brädor av Paulownia. Dock har dom bara tvåmeterslängder. Men skarva är ju ganska lätt.

Vill du så ge mej din Mail så kan du få kontakten med fabriken i Polen.

/ Björn

Hej,

Jag har köpt Paulownia från två Polska leverantörer - en för kajak och den andra för bastubygge (Paulowna lämpar sig ypperligt för bastu med dess isolerande, brandsäkra och rötsäkra egenskaper).

https://www.ipaulownia.com/en/

och

https://drewnopaulownia.pl/en/

Båda levererade utan problem och mycket bra priser, den senare dock två månader försenat pga Hutirebellerna och att det var tvunget att runda Kap Horn. De kan leverera upp mot 3 m långa och dimension efter vad man vill ha. Jag köpte råsågade för kajak och fina hyvlade paneler för bastubygget. Det går åt en hel del virke när man hyvlar till de råsågade plankorna, så jag tror att det lönar sig att köpa hyvlade plankor.

/Johan

PS - bastun blev sjukt snygg - ljus panel som ändå har liv i sig jämför med asp och till en tredje del av priset.

Skriv en kommentar