Visa varukorgen
Design & Illustration

En tur i Sundet

Tämligen tjock is vid vår brygga blev orsaken till att vi bar kajakerna till bryggan bakom Malmöhus och därmed fick jag tillfälle att prova att bära min lilla svarta på huvudet på eskimåvis.

Det tog inte lång tid att uppskatta detta sätt att portera. Förliga sargkanten vilade på axlarna, sitsen stödde lätt mot huvudet, det låga akterdäcker skymde inte sikten, kajaken balanserade perfekt och de ca 300 meterna gick lätt och bekymmersfritt. Tyvärr kan jag inte med gott samvete rekommendera metoden till ägare av vanliga havskajaker - resultatet skulle förmodligen bli nackspärr av tyngd och obalans och förargliga missöden till följd att sikten är minst sagt usel med en havskajak som mössa.

Nästa potentiella problem var två vajrar, klädda med 10 cm grovt plaströr och behängda med pressenning som spänts över kanalen för att hindra båttrafik under förberedelsearbetena inför citytunneln. Med relativt lågt vattenstånd blev de nu 10 cm höga hinder som måste forceras med fart. Den lilla svarta får höga poäng även i häcklopp för kajaker - med flacka stävar, litet djupgående och ganska plan botten gick det lätt att ta sig över.

För övrigt var det en härlig tur ute i sundet. Nordostlig vind 3-4 m/s, halvannan grad varmt i luft och vatten och en blek sol bakom ett tunt molntäcke. Vi valde att paddla norrut mot Alnarps Fälad och den lilla svarta inkasserade ytterligare ett par pluspoäng när Göran konstaterade att:"du tycks inte vara långsammare i den där kajaken" (vilket för den oinvigde torde kunna översättas med att:"det var en jäkel till att vara snabb!").

Fikapaus i lä bakom strandvallen vid Fäladen och återfärd i medvind. Paddlad distans ca 18 km. Kajaken sköter sig perfekt till havs - neutral i sidvind, bra kursstabilitet men svänger lätt vid behov (med en kontring och lite lutning är girradien 3-4 meter) och går förvånansvärt torrt i sjögång. Värst är faktisk små korta vågor, 20 cm höga och med kort våglängd. De letar sig upp på däcket medan kajaken elegant klättrar över högre vågor med längre våglängd.

Enda minusposten hittills är att jag missat att ta hänsyn till hur mycket plats mina tjocka neoprenboots kräver - efter någon timmes paddling känns det rätt skönt att sträcka på benen. Jag har justerat detta på ritningen.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar