Visa varukorgen
Design & Illustration

Ett stort grattis till Jonas

Jonas Petersson i Nomad på väg runt Sveriges kust

...som kom i mål i Haparanda i går. Det blir den andra av "mina" kajaker som gör turen, och det har gått fort; 43 dagar (den andre är Bengt Carlsson, som i sin Njord tog sig runt 2010).

Här är ställningen för året med de som fullföljt, de som tvingats bryta och så Ann-Kristin Skinlo, som startade lite senare och fortfarande är på väg.

Bilden ovan: Leif Karlsson

Kommentarer

Tack Björn,

För gratulationer, men också för att ha ritat en kajak som genom sitt pålitliga uppförande (i synnerhet med långturslast) under resans gång gjort att jag känt mig allt tryggare. T o m i samband med hastigt påkommet oväder vid Lörudden med vindstyrka på 24 m/s var kajaken möjlig att kontrollera, även om fart framåt inte var möjligt. Jag har byggt den smalare Nomad-varianten och med last inte känt något behov av den bredare, samtidigt som den till vardags fungerar som hyfsat snabb motionskajak olastad. Jag har ju förstått att du inte är någon större roderentusiast men det integrerade rodret jag har, har fungerat bra och håller (än). Eftersom min sommarsemester var 44 dagar så var 43 dagar en lämplig tid, man vill ju ha lite semester också.

Hälsningar

Jonas.

Hej Jonas

Ja, jag klarar mig helst utan roder, men har också sagt: "...Som nämnts ovan är preferens för vingpaddel och hög fart också ett tungt vägande skäl för roder...Tävling. Deltar du i havstävlingar av typ ASKR eller Orust Runt kommer du att placera dig bättre om du har roder. Nära maxfart är rodrets bromsande inverkan ett mindre problem än den fartförlust det innebär att kompensera upplovning med paddelteknik...."

Hur ser ditt integrerade roder ut?

Hej Jonas!

Jag vill också gratulera dig till din målgång! Så roligt att du hann fram till Haparanda innan din semester var slut. Vi träffades hemma hos min pappa på Bremön, Sanna utanför Lörudden. Vi bjöd på kaffe och nybakt sockerkaka om du minns? Vi har följt dig på nätet och glädjs med dig nu när du är i mål.

Fortsatt trevlig sommar, även fast jag vet att din semester är över. Allt gott till dig!

Med vänlig hälsning,

Ulrika Klaar

Björn -Rodret köpt från kajaksport oy i ett något flexibelt hårt gummimatrial finns att beskåda i ditt nyhetsarkiv från den 21 oktober 2009, pedalerna aktiverar rodret genom att rotera runt sitt centrum när man trycker på översta delen av pedalen, trycker man på hela pedalen överförs bara kraften utan roderutslag. Fungerar rätt OK efter viss tillvänjning, inte helt optimalt i hög sjö då man ibland kan behöva trycka med "fel" ben ur balanssynpunkt. I hög sjö är ju inte roder tillräckligt snabbt eller kraftfullt utan då får man ju vackert hjälpa till med paddeln.

Ulrika - Stort TACK, för både gott fika och trevlig samvaro. Kan nog hända att vissa paddlade sträckor förbleknar i minnet men trevliga möten sitter garanerat kvar!

Jonas

Här är länk till den notis Jonas hänvisar till.

Tack för det. Notisen postades innan jag började tagga mina notiser, så jag hittade den inte själv, förargligt nog ;-)

Grattis Jonas

Jag tror vi träffades innan inloppet till Sotenkanalen, jag var på väg hem efter en morgonrunda i min Njord vi växlade några ord.

Jag har följt din framfart hela tiden.

Bengt

Hej igen Bengt!

Glad och nöjd att kunna fördubbla vår exklusiva skara av HBB-paddlare med egentillverkade kajaker!

Skriv en kommentar