Visa varukorgen
Design & Illustration

Fiskekajaken Sommen sjösatt

Sommen

Petruskajak har prototypen till Sommen skrovklar, sjösatt och provpaddlad. Kajaken verkar uppföra sig ungefär efter kravspecifikationen (de brukar göra det numera, mina kajakmodeller). Några kommentarer från den första korta provturen:

"Kajaken uppförde sig som man kan förvänta sig; stabil, lättsvängd, rymlig och ganska lovgirig (ingen skädda monterad än)."

"Paddelställningen är ok – nu hade vi en lös sits utan bra ryggstöd och dessutom inget fotstöd så med tanke på det så funkar det över förväntan. Har man normallånga ben kan man ta spjärn mot däcket vilket förvånade mig positivt. Trodde den skulla kännas större och klumpigare i sittbrunnen."

"Fartresurserna i kajaken är det svårt att testa utan gps eller en paddelkompis som håller farten, däremot var den väldigt rolig att bara glida lite i tex för att kolla stränder eller små vikar eftersom den svänger fantastiskt snabbt och utan ansträngning. Kan nog vara jätterolig att använda på små vatten och tjärnar när man bara ska glida runt lite."

Petrus provar...

Iréne provar...

Nu återstår att montera skädda, sits, svankstöd, spöhållare, däckslinor mm och så målning. Jag vet ännu inte vad Petrus kommer att välja för färgschema, men ett förslag är detta:
Färgförslag för Sommen

...och så en till

Nästa gemensamma projekt är en lite längre och smalare Sommen – en turkajak 450x60 cm med mer allmängiltiga egenskaper än den mot fiske, jakt, fotografering mm specialiserade Sommen. Den ännu odöpta kajaken bygger på Sommens linjer och blir en stabil, lättpaddlad och lättmanövrerad kajak för allt ifrån dagturer till långfärder, både i sjöar och i öppet hav, och för både nybörjare och mera vana paddlare.

En av tankarna är att den skall kunna ersätta de tunga och breda nybörjarkajaker i termoplast som nu går som uthyrningskajaker i Sommen – en lättare, smidigare och mera följsam kajak att börja paddelkarriären i.

Den nya...

Kommentarer

Hej, allesammans.

Vad glad jag blir över att se lite mindre prestigefyllda vinklingar ibland. Att skapa en kajak som skulle kunna bli en fantastisk möjlighet för till exempel människor med funktionsnedsättning att med ringa hjälp få möjlighet att komma ut på sjön för fiske och avkoppling är ju helt underbart. För ringa kostnad och med enkla medel därtill, BRAVO !

Skulle själv tänka mig att skapa/rita en modell för detta ändamål som Petrus Kajak skulle kunna få bygga helt utan royalties från min sida.

Hej Mikael

Det var ungefär som du skrivit som mina tankar var när Björn och jag började spåna på Sommen-kajaken, en stadig trygg och okomplicerad kajak. Jag tror att vi lyckats ganska bra, den har de egenskaperna och är ändå fullt paddlingsbar även för den som kanske har lite större krav egentligen. Jonas Ekdahl var ute igår och testade lite mer, omdömet blev ungefär samma som mitt men han hade sin gps med sig och konstaterade att vid "normal" paddling gjorde kajaken ca 6 km/h och med lite mer ös toppade han 8,7 km/h.

Petus/petruskajak

Ser trevlig ut. Vad hamnade den på i vikt?

Vikt på kajaken utan sits och lack är 16 kg.

Petrus/Petruskajak

Snygg är den också. Envist förankrad i canadensarkretsar funderar jag bara på att plocka av däcket och lägga en tredje skiva för höjd. Den jag såg hos Petrus var definitivt en förklädd canadensare...

Skriv en kommentar