Visa varukorgen
Design & Illustration

Första exemplaren av nya Frej 534

Nya Frej 534

Första leveransen av nya Frej 534 har kommit till Kanokajakcenter i Danmark, och kommer snart att finnas även hos Petruskajak.

Frej 534 är en lite längre och aningen högre kajak på samma skrov som den ursprungliga kajaken, som numera får heta Frej 504 – 30 cm längre och 2 cm högre. De något ökade måtten innebär att lastkapaciteten ökar från ca 135 till 145 kg, att den potentiella toppfarten ökar med 2,4%, att kajaken får en aning mer kursstabilitet (men inte mer än den fortfarande bär sig åt som en slalomkajak med skäddan helt uppdragen – lekfullheten finns kvar ;-).

Efter lanseringen av Frej 504 förra året har det kommit lite frågor om en lite rymligare version. Frågorna har kommit från två kategorier paddlare ur Frejs målgrupp: de som grund av vikt, längd och skostorlek verkligen har nytta av lite extra volym – och så de som fått för sig att mer plats automatisk ger mer säkerhet och komfort. Men i själva verket är det tvärtom. En kajak som passar är säkrare genom att man lättare behåller kontrollen över kajaken i besvärligt väder och mera bekväm genom att man inte behöver spänna fast sig mellan fot-, knä- och svankstöd för att bli kvar på sitsen. Ett enkelt riktmärke kan vara att överkanten av höftbenet när man sitter i kajaken helst inte skall hamna under sittbrunnssargen. Prova om du är tveksam.

Mer om bakgrunden till Frej.

Kommentarer

Om den kostar 19 000 danska, vilket lär motsvara ca 24 000 svenska: varför inte låta bygga en hos Petrus Kajak i Tranås för 25 000? Eller har jag missförstått något?

Fin balja dock. Vackra färgval!

Skriv en kommentar