Visa varukorgen
Design & Illustration

Några reflektioner från helgens kajakmässa

Monter Petrus Kajak/Björn Thomasson Design under uppackning lördag morgon

Lördag och söndag tillbringades på och kring Bastion Uppsala i Malmö Kanal (Bastion Uppsala är den gamla befästningsudde som sticker ut i kanalen mittemot centralstationen – numera en trivsam gräsplan utan krigiska inslag). KajakEvents kajak- och outdoormässa, nu för andra året, avhölls i hyfsat väder, vilket innebär sol och uppehåll, men tämligen kyligt.

Gott om kajaker och paddlingsprylar

För min del började lördagen med en kurs i grönlandspaddling: paddelteknik, manövrering, stödtag och rollar. Start ute på Ribban med lite beledsagande teori, följt av ett par timmar praktiska övningar ute i sundet och under paddlingen tillbaka till mässområdet. På eftermiddagen båda dagarna gjorde jag en rolldemo nedanför slänten vid bryggan. Utöver utöver detta visade Ram Silwal från Nepal upp sina färdigheter med forskajak, Christian från Bootshaus höll en vingpaddlingskurs och tävlingar i kajakcross pågick under hela helgen.

Crosstävlingarna var ett uppskattat inslag med stort underhållningsvärde. Åtskilliga heat med Point Nemo-kajaker startades från gräsplanen, surfade nerför en presenning utlagd över grässlänt och stenkant och plumsade ner i vattnet för två varv på en kort rundbana. Många kapsejsade redan i vattenbrynet och det blev en hel del fula knep och tricks ute på banan innan en vinnare kunde koras. Första pris var (såklart) en Nemokajak.

Liksom förra året kamperade jag ihop med Petrus Kajak, som ställde ut pågra nya vackra träkajaker som komplement till mina slitna och välanvända. Tiden får utvisa om mässdeltagandet resulterar i sålda ritningar för mig och kajakbeställningar för Petrus.

Rolldemo i kanalvatten. Foto: Paula Nilsson
Paula Nilsson hade påpassligt kameran framme när jag roterade som bäst.

Antalet utställare var fler än förra året och över 70 kajaker fanns att prova. Däremot var det beklämmande glest med besökare den här gången. Jag hade hoppats på betydligt fler nu andra året. Är det fel tid (samtidigt med Göteborgsvarvet och Rönne-Å-rännet) eller fel plats (hade västra hamnen varit bättre?), för lite marknadsföring, hade det hjälpt med gratis inträde eller mer jippon och aktiviteter eller saknar Malmöborna helt enkelt intresse för kajaker och fritid?

På plussidan får noteras att Malmös Parkeringsvakter den här gången avstod från att dra vanära över kåren.

Peter på KajakEvent har också skrivit om mässan.

Christer von Wowern filmade påpassligt hela min rolldemo - den finns på Google Video.

Kommentarer

Synd med så få besökare. Konceptet verkar hur bra som helst - hade jag bott närmare Malmö (eller haft bil) skulle jag definitivt kommit dit. Bara att fortsätta och hoppas på bättre uppslutning nästa år!

Tja, jag slipper p-böter. Igår e m stack jag ned till Nils-Gunnars ålahamn och lade ut med en gammal baidarka. Mkt fåglar i brunst, en envis rovfågel som jag inte få koll på, knappast en glada i alla fall med tanke på silhuetten i luften.

Fiskaren Mats hamn såg inte inbjudande ut, så jag vände vid fyren och paddlade hemåt och till en liten, liten ränna till hamn där jag suttit tidigare och fikat. Det gjorde jag nu och tittade ut över himmel och hav och fåglar. Var det knipor jag såg och vad hade en ejder med dem att göra? Jag kom nära en sjöfågel som tog det säkra för det osäkra och dök. Jag såg inte var den kom upp.

Men aaah, dessa stränder, denna enorma rundhorisont! Det enda jag saknar är en liten, liten ö att sitta på och paddla till.

Man kan inte få allt. Jag anser mig bo på Sveriges vackraste plats. Om de kan va nudd att skryta om.

Det kan gå så ibland! Igår frestade stranden mer än datorn och jag stack ut med Black Pearl och Njord för en lektion i grönlandspaddling vid ribbanstranden. Adepten var mycket duktig, fixade säkra standardrollar snabbt och var förvånande nära att sätta ett par handrollar. Imponerande! Ungefär en mils paddling under gassande sol, blå himmel och nästan vindstilla.

Henri, tar du dig lite norrut hittar du ett par öar att sitta på - där finns Skånes enda skärgård: Tosteberga. Dryga dussinet låga sandholmar med låg vegetation och en och annan stenbumling. Kanske inte värt en resa enligt Guide Michelins definitioner, men väl en omväg...

Björn, där har jag faktiskt varit flera gånger. Start Landön. Vid lämplig tid kan man se sportfiskare och andra dra upp näbbgädda efter näbbgädda när dessa leker. Tosteberga och däråt finns några öar, ett segelsällskap arrenderar tydligen ön av någon grevlig art och har byggt snygg brygga på en av öarna plus (förra året) en nästan färdig "hodda". Mkt fint.

Förra årets senhöst tillsammans med Lars G m hustru Annika(den sistnämnda en riktig amazon när det gäller paddling) gjorde vi en tur på ett stormigt Hammarsjön. Precis mitt i ligger en ö och det var också märkligt. Jag har aldrig sett ett sådant brunt vatten, men enligt expertisen ska det tala om friskare sjö. Stämmer det?

Fast Blekinge... Matvik-Tjärö... Ett förblivande minne. Men huga vilket bensinpris! Och i Amerika gnäller man över 6 kr litern... Fast där gäller väl gallon? En USA-gallon=4 liquid quarts=8 liquid pints=3,78 liter. Kan dom inte börja med decimalmått? Jag frågade en amrikansk vän en gång och fick svaret: "Men Henri, jag vet ju hur mycket det är!"

The english are adopting the metric system - inch by inch.

Gäller kanske amerikaner också...

No, Sir!

Skriv en kommentar