Visa varukorgen
Design & Illustration

Grönlandspaddel i Venedig...

Venedig

Jag fick ett mail från Bengt Ekwall, som varit i Venedig. Trevligt att det finns uthyrare som rekommenderar roderlösa kajaker och grönlandspaddel. I Italien finns också Avatak, som gör snygga och bra grönlandspaddlar...

Hej Björn

Jag brukar läsa ”Nyheter & Sjösättningar", men kanske har ämnet redan varit uppe. En sökning gav ”inget matchade” så då skriver jag:

För två veckor sedan var jag i Venedig och passade då på att delta i en heldagstur med Venice Kayak. Ett bra arrangemang och jag fick se mycket av kanalsystemen, som man inte kommer åt annars och naturligtvis även en del de kända byggnader. Vi paddlade också på Canal Grande och Canale Di Sankt Marco - så mycket guppig sjö ingick också. Företaget har 17 olika kajaker så det går att få den typ man önskar. Flera varianter på paddlar bl.a. mycket vackra och bra och fungerande grönlandspaddlar gjorda av en lokal gondolårssnickare. Tunna fina blad som gav tyst paddling. Ledarna talade sig varma över fördelarna med denna paddel. Alla kajaker hade bortagna skäddor och roder för att få lättmanövrerade kajaker för det behövs i ”kanalhörnen” och innan man sticker ut fören så ropar man högt något på italienska som jag nu glömt. Deltagarna klarade det bra att vara utan skädda och roder. I trånga lägen användes ett för mig nytt paddeltag: Paddeln placeras vertikalt i vattnet intill skrovsidan och man gör paddeldragen utan att lyfta paddeln ur vattnet – man bara vrider den i ”nolläge” i ena riktningen. Det finns även flerdagsturer ute bland detta vidsträckta öområdet som är mycke mycke mer än ön som staden ligger på. Mer information finns att läsa på hemsidan:
http://www.venicekayak.com/

Hälsningar

Bengt Ekwall

Uppdatering lite senare: Bengt hittade även adressen till den gondolspecialiserade paddeltillverkaren: Paolo Brandolisio

Kommentarer

Den kanadensiska HD-filmen på Venice Kayaks hemsida är verkligen sevärd. Det känns nästan som man var på plats. Avigt med vänstertrafik :-o

http://vimeo.com/21197150

Fantastiska bilder från Venedig, tack för dem! Och en paddel gjord på plats, vilken upplevelse. En efterhängsen förkylning har stoppat framfarten på vattnet. Men talet om roderlösa kajak fick mig att kvickna till.

Om innuiterna under alla tider aldrig använt sig av roder och knappt en skädda måste man väl börja fundera om dagens kajaker är rätt byggda.

Jag kastar bara ut en fundering här. Jag har ju praktiskt taget bara en enda gång paddlat en kajak med roder och ska inte tala om någon erfarenhet på den fronten.

Men en septembertur med stora, höga, sidlänges vågor har i alla fall givit mig tankar. Roderlös som jag är har jag paddeln och kroppen att arbeta med. Jag märkte att jag lätt och behändigt kunde ta mig upp på vågkrönet (så länge vågen låg där på topp) och sedan rutscha snett nedåt och på så sätt öka farten utan att använda paddeln mer än som styrtag.

Jag tycker om erfarenheten att, precis som Björn tidigare skrivit, samarbeta med vågorna och, ja, vattnet. Med och inte mot. Kanske någon/några med större erfarenhet har andra tankar att förmedla så välkomna att höra av er.

Paddlade en tur med Venice Kayaks i somras. En bra tur och bra service. Rekommenderas som en annorlunda vinkel på Venedig.

Skriv en kommentar