Visa varukorgen
Design & Illustration

Högtryckslaminat

G10

För några månader sedan skrev jag att Wooden Boat publicerat en utförlig artikel om ett nytt material i båtbyggerisammanhang: G10. Igår fick jag mail från Mats Broberg, som hittat en svensk tillverkare, som säljer skivor, rör mm under namnet "G-Etronax EP 10".

G10 är helt enkelt skivor, stänger och rör i glasfiber/epoxy, men som till skillnad från vanliga handupplagda laminat är högtryckslaminerade och värmehärdade till betydligt större styrka, och därmed möjliga att använda i många sammanhang som tidigare hade krävt rostfritt stål, brons eller aluminium. Det är lätt (30% lättare än aluminium), korrosionsfritt, isolerande och lätt att bearbeta, limma eller ytbehandla.

Jag kan tänka mig att en hel del kajakprylar skulle kunna göras i G10: roder, skäddor, roderaxlar, diverse däcksbeslag, detaljer till fotstöd och/eller pedaler...

Kommentarer

En källa till "G10" kan vara kretskort där man etsar bort all koppar.

Enligt Wikipedia om FR4 (ett mycket vanligt laminat för kretskort):

"N.E.M.A. - National Electrical Manufacturers Association, is the regulating authority for FR-4 and other insulating laminate grades. Grade designations for glass epoxy laminates are: G10, G11, FR4 and FR5. Of these FR4 is the grade most widely in use today. G-10, the predecessor to FR-4, lacks FR-4's self-extinguishing flammability characteristics. Hence FR-4 has since replaced G-10 in most applications."

Nu är ju inte kretskort så tjocka, men om man skall ha smådetaljer kanske det kan fungera.

Någon som vet hur slitstarkt det är för nötning under lång tid, slipning och liknande? Och hur ligger det till med priset? Jag har funderat länge på att bygga en faltkajak efter Thomas Yosts instruktioner, men det har hittills fallit på att det inte finns aluminiumrör med rätt (amerikansk) inner- och ytterdiameter. G10-rör kanske kan vara ett alternativ, som dessutom är billigare?

Hej!

Jag har en hel väska full av prylar i G10....

Väskan innehåller en rejäl hög med fenor för vindsurfingbrädor & de flesta är gjorda i G10. Flera stycken har en version av G10 där det även ingår kolfiber i två eller flera lager för max styvhet & rätt "Twist".

Det är ett mycket styvt & formstabilt material som är väldigt tåligt. En kraftig grundkänning ger oftast endast små märken som lätt fixas till med våtslippapper.

Frid!

/Richard

Hittade följande video:

http://www.mnbigbirds.com/FIberglass%20Lay-up.htm

För värmehärdning torde en låda av gipsskivor och en kupe-värmare duga.

=)

Har även sett exempel på folk som gör rör genom att glasa ett vaxat rör (aluminium), linda röret HÅRT med perforerad eltape (synål), värmehärda i hemmagjord "ugn" och sedan kyla aluminium-röret för att få av "G10-röret".

Vet dock inget om hur lätt det går att få av sitt G10-rör =)

http://www.nordbergstekniska.se/Company.aspx

Enligt deras katalog så finns det G10-laminat att tillgå i Sverige. Katalogen är visserligen från 2008 så hur det aktuella läget nu är framgår inte.

Skriv en kommentar