Visa varukorgen
Design & Illustration

Inhopp som handelsresande…

Bleket på södra Tjörn, Kajaktiv

Direkt efter senaste symposiet i Danmark blev det en tur i Sydnorge och Bohuslän för att prata med lämpliga återförsäljare för Frej. Fortsatt tur med vädret innebar att vi kunde visa kajakerna (Frej 504 och 534) i strålande sol och 25 graders värme.

De som provpaddlade var genomgående väldigt imponerande över kombinationen extremt manöverbar lek-, och rollkajak med en pålitlig stabilitetskurva och seriös långturskajak med fart, lastkapacitet och säkerhet även för dåliga väderförhållanden (även om vädret den här gången var lite för bra för att testarna skulle få en riktigt uppfattning av det senare). Det blev många ”WOW” från överraskade testpaddlare.

Ingenting är bestämt än men Nautopp i Grebbestad och Kajaktiv Tjörn var intressanta samarbetspartners och intresserade av kajakerna.

Bilderna är från onsdagsmorgonen och Bleket på södra Tjörn – en sådan vidunderlig sensommardag som uppväger en hel månads höstrusk. Patrik Forsling tar en provtur med kajaken.

Bleket på södra Tjörn, Kajaktiv

Bleket på södra Tjörn, Kajaktiv

Kommentarer

Jag vet ju att Njorden är din favo😅 men hur tycker du att Frej står sig mot den som en långturskajak?

Njorden är fortfarande och utan tvekan min långfärdsfavorit. Frej har samma prestandaprofil och känsla men en större kommersiell potential, och var därför det självklara valet att börja med.

Det finns ur min synvinkel flera skillnader till Njords fördel, men som merparten paddlare sannolikt uppfattar som nackdelar: sämre initialstabilitet (men pålitlig slutstyvhet till ytterligare någon grads lutning), trängre sittbrunn, lägre däck och aningen mindre lastutrymme. Däremot ger den större längden aningen högre fartpotential.

Den lägre initialstabiliteten innebär tillsammans med det smalare skrovet att Njord kommer att gå lite mjukare i krabb brant sjö och den större längden att jag kan bibehålla lite högre marschfart i riktigt besvärliga förhållanden utan att behöva slita eller bli trött (intressant är att just de här fördelarna är ungefär vad Frej har gentemot många andra havskajaker ute i butikerna.

När det gäller rollvänlighet och manöveregenskaper är de funktionellt lika, även om det finns en liten gradskillnad: i manöverbarhet till Frejs fördel, i rollvänlighet till Njords.

Skillnaderna är generellt små, och jag känner mig mycket nöjd med Frej, både som lek-, roll- och surfkajak och som långfärdskajak.

Testet Frej hos Petrus for noen uker siden, men dessverre var sitsen for smal. Evt så er jeg litt for bred, selv om jeg i høyde og vekt tett på snittet. Såvidt jeg vet er det en sits fra Kajaksport i strl. M i Frej 504, tror du den enkelt kan byttes til L?

Jag har inte provat (och Kajaksports sida kan inte nås just nu). Men kanske Petrus kan svara på det – eller Kim på Kanokajakcenter i Danmark.

Jag tror inte det ska vara särskilt svårt att byta till en större sits möjligen att man får göra några distanser att sätta mellan sitsen och sittbrunnssargen.

mvh Petrus

Takk for svar! Har snakket med Kim også. Men han hadde ikke inne større sits, så det gjenstår å se om den enkelt kan tilpasses. Frode

Skriv en kommentar