Visa varukorgen
Design & Illustration

Jag hittade en recension...

Qanik review

Som du kanske noterat samarbetar jag inte längre på något sätt med Seabird Deigns. Anledningarna är att våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket. 

Idag hittade jag en recension av Seabird Qanik som väl sammanfattar problemen med produktionen – problem som efter några inledande år med gott samarbete blev allt värre.

Funderar du på en av "mina" Seabirdkajaker, rekommenderar jag att du kollar recensionen först.

Recensenten kommenterar en rad kvalitetsproblem med den kajak han köpt:

  • ojämn laminattjocklek – så ojämn att vissa partier på botten kan tryckas in för  hand, och dessutom "poppar in" när kajaken dras upp på stranden och måste tryckas ut inifrån,
  • en sits så illa konstruerad att den flexar i sjögång och skrapar djupa repor i skrovlaminatet – och så felmonterad att bakåtlutande rollar blir svåra och att standardkapell inte passar,
  • sömmarna i ryggbandet lossnar efter kort tid och måste sys om,
  • knästöden, som visuellt ser riktigt bra ut, visar sig tämligen oanvändbara, hårda plastprylar som "verkar modellerade efter en anorektisk paddlare som sitter med raka ben",
  • sittbrunnen är längre och smalare än på min ritning, vilket innebär att det är svårt att hitta kapell som passar,
  • skäddan är så illa hopkommen eller monterad att den fastnar infälld och går inte att få ut med reglaget,  
  • båda luckorna läcker rejält, på grund av slarv med monteringen.

Recensenten avlutar med en sammanfattning:

"All in all: Clearly they kept the price down by cutting three or four corners in the factory. Because Bjorn Thomasson’s design is a gem, if you buy this kayak and then sort out the flimsy hull, the moving seat, the leaking hatches and the sticky skeg, and manage to find a spraydeck that fits, you will have a kayak that is a joy to paddle and feels safe out at sea."

 

Hur har det kunnat bli så fel. Naturligtvis är kompromisser för att hålla priset lågt en bidragande orsak – ett lågt pris är enda sättet att kränga dålig kvalitet när förtroendet är förbrukat. Men utöver det har jag upplevt ett med åren tilltagande ointresse för kajaker och paddlare och till förmån för expansion och omsättning, och en stötande arrogans gentemot kunder, service, återförsäljare och samarbetspartners.

Det har fört med sig att "mina" Seabirdkajaker sedan flera år är pirattillverkade, efter Seabirds ägare har brutit mot flera paragrafer i vårt avtal och därmed förlorat produktionsrättigheterna.

Två saker grämer mig lite extra i den här trista soppan: dels att kunder förmodligen köper kajakerna i tron att de fortfarande är så välbyggda och prisvärda som jag hävdade efter att ha testat de första årens produktion, och dels att jag är mycket nöjd med flera av dessa kajakmodeller och hade därför unnat dem ett bättre öde.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar