Visa varukorgen
Design & Illustration

Kanumesse 2012

Seabird stand at Kanumesse 2012

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

Hemma igen efter några som vanligt rätt hektiska dagar i Nürnberg. Kanumesse är en mässa för producenter, återförsäljare, detaljister och andra i branschen. Inga privatpersoner alltså, och därför ingen direktförsäljning. Men med 270 utställare från hela världen i två gigantiska sammanhängande hallar blir det ändå otroligt intensivt. Kul så länge det vara (tre dagar), men det var rätt skönt att komma hem till lugnet och friden framför datorn uppe i arbetsrummet.

Anledningen till mitt deltagande var främst att hjälpa till att introducera den nya serien kajaker jag ritat för Seabird Designs: Nordr. Men naturligtvis blir det lika mycket prat om Black Pearl, Qanik och de andra, liksom att om och om igen förklara hur en smal grönlandspaddel kan fungera så bra som användarna påstår.

Seabird hade som vanligt numera den största, luftigaste och mest överskådliga montern. Alltför vanligt är annars att utställarna packar varenda kvadratdecimeter full med prylar – det känns ibland som om man får ta ett djupt andetag innan man kastar sig in i röran för att försöka hitta de eventuella godbitarna.

Seabird stand at Kanumesse2012
Stor, ljus och luftig...

Mina nytillskott, Nordr, influgna från Kina kvällen innan mässan öppnade, såg välbyggda ut med fantastisk finish. Ingen pool fanns det här året, så jag fick nöja mig med att provsitta kajakerna på golvet. Jag tror att dessa blir storsäljare för Seabird.

Nordr line at Kanumesse 2012
Mina nytillskott Nordr M och M2 – de två som hann bli klara till mässan. Ytterligare tre modeller i serien blir klara till våren.

Även Rob Feloys båda nya kajaker, Scott (finns i Seabirds katalog), såg trevliga ut och med riktigt bra sittkomfort – kajaker i klassisk engelsk stil för högt ställda krav på paddlingsegenskaper.

Seabird Scott by Rob Feloy
Rob Feloy pratar med Len Ystmark om sina nya Scott HV och LV. Även Robs legendariska Inuk kommer fortsättningsvis att tillverkas av Seabird – bland annat för att komma tillrätta med kvalitetsproblemen i Nelos (icke auktoriserade!) produktion.

För övrigt tycker jag nog att mässan som helhet var lite avslagen. Tämligen få riktiga nyheter, men desto fler måttliga tänjningar på gamla designideal.

Sara Wagner var på plats med sina Black Light, bland annat den nya Rough and Roll som såg mycket trevlig ut. En sådan får det bli...

Sara Wagner with Black Light Paddles
Sara Wagner (Black Light) med lätta, snygga och effektiva paddlar

En av de mer spännande utställarna, Neumann, visade sin serie kajaker med kork som core-material: lätta, starka och med en otroligt bra finish – och med Willy Neumann själv, med mässans mest välsmorda munläder som förevisade/underhöll. Klart se- och hörvärt, och inte minst imponerande när han klev omkring på fördäcket på en 12 kg motionskajak!

Willy Neumann with the kork line
Willy Neumann i samspråk med Rob Feloy

Close-up at Neumann kork
Närgången titt på mässans bästa finish – sunburst-lackering i bästa gitarrstil

Hos Northern Light (grönlandspaddlar i kolfiber) visade Paul Diener små finurliga topphättor i mjuk silikon för smala paddlar. De är extremt töjbara för att passa alla sorters grönlandspaddlar, och är tänkta att skydda spetsarna vid transport, när de används på grunt vatten, bland stenar eller bland isflak på vintern. De finns i många färger, men jag fastnade för benvita, som på lite håll kan se ut som traditionella benspetsar. Northern Light finns hos Nynäs Kajak.


Mössa för paddlar ;-)


...passar perfekt även på den ganska breda Seabird-paddeln

Hos Chris Reed i Chillcheaters monter tittade jag närmare på de luckhättor i Aquatherm som passar för t ex KajakSports sargar – kan vara ett lätt och enkelt luckalternativ på träkajaker. De finns i de flesta standardstorlekar och kan också beställas skräddarsydda (rita av och skicka in lucksargen). Luckhättorna har använts av Magnus Jonsson med utmärkt resultat: lätta, täta och enkla att hantera.

Hatch covers from Reeds Chillcheater

Reeds luckhätta i 8"-storlek

Hos Reeds fanns också KeelEazy, som är en mycket seg och slitstark PVC-tejp för att skydda kölen och stävarna på kajaker och kanoter. Den finns i olika färger och bredder, i form av självhäftande remsor – på rulle eller i färdigskurna längder eller i behändiga kit med rengöringsvätska för bästa vidhäftning. Jag får ofta frågor om att förstärka kölen med metallprofiler (tungt och kan skada skrovet om den skruvas fast), mer glasfiber (risk för delaminering om laminatet blir för styvt), yttre slitkölar av trä (försämrar manöveregenskaperna) etc. Det här är nog den bästa metoden: lätt, enkel och med minimal påverkan på egenskaperna. Finns att köpa hos bland andra Kajaksaker.

KeelEazy – keel and stem protection tape
Provbitar av KeelEazy

Mycket folk, stort intresse för kajakerna, möten med nya intressanta människor, och fyllda orderböcker – en mycket bra mässa för Seabird Designs.

Aljona and Len from Seabird Designs at Kanumesse 2012
Tummen upp för en bra mässa – Aljona och Len, Seabird Designs.

Kommentarer

Tak for rapporten, Björn.

Jeg tænker at kork er et elastisk materiale og derved ret kompresibelt (tryk en korkprop sammen med fingrene). Tror du det er et godt afstandsmateriale? Jeg ser træ / hård skum som hård og inkompresibelt og derved bidragende til stivheden af en komposit...? Hvad tænker du Björn?

VH

Jens

Måste ändå vara intressant att "på riktigt" se flytetyg från så många olika tillverkare. Något som jag retar mig på när man kollar runt i de flesta kajaktillverkares kataloger och internetsidor är bristen på data om kajakerna utöver det mest grundläggande - längd och bredd och vikt. Ofta anges inte ens bredd och längd i vattenlinjen, bara totaldito. Deplacement, pc-värde, våt yta etc uppges sällan. Något som vore önskvärt för att då en uppfattning om kajakernas egenskaper vore ju även om tillverkarna kunde visa linjeritning så man fick en någorlunda uppfattning om bottenform och rocker. Din hemsida är ett föredöme i det fallet, liksom Linders Clapotis-sida. Även om inget kan ersätta en provpaddling gör ändå sådana data att man kan skaffa sig en bild av om kajaken överhuvudtaget är intressant att pröva. Adjektiv som "lättmanövrerad", "kursstabil", "lekfull" eller "trygg" ger bara ett ytterst svävande intryck av vad tusan man kan vänta sig.

Complimenti per il report sulla fiera Kanumesse veramente bello e fatto bene , anche se si doveva commentare tutto ci sarebbe voluto molto più spazio.

Skriv en kommentar