Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya kajaker till Nürnberg...

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

Jag kommer att vara på Kanumesse i Nürnberg i år igen (18-20 september), för att presentera mina nya kajaker för Seabird. I år är det en ny serie snabba och lättmanövrerade havskajaker för paddlare med lite ambitioner. Till en början är planen att släppa tre enmanskajaker och tre tvåmanskajaker, men det kan justeras efterhand. De första, en etta (M) och en tvåa (M2) kommer att kunna premiärvisas på mässan – de övriga dyker upp under 2013. Kajakerna har efter en del funderande döpts till Nordr (lite bakgrund till namnet finns här).

Kommande havskajak från Seabird Inspiration för skrovformen är närmast mina Njord och Frej, med längd någonstans mitt emellan och med aningen större bredd. Nordr S är 507x54 cm och Nordr M 533x54 cm. Nordr M

Kommande K2:a från Seabird Seabirds första K2:a heter M2 och blir en stabil och rymlig kajak som bör passa även ganska ovana paddlare. Med skrovlinjer och längd från Njord (fast med mer bredd: 559x72) kommer den förhoppningsvis att bli lättmanövrerad och trygg i sjögång.

Nordr L2 Nästa K2 (L2) blir en lång och riktigt snabb långfärdsmaskin: 640x60 cm.

Benämningarna är S (small), M (medium) och L (large), följt av 2 för K2:orna. Bilderna är tidiga Illustrator/Photoshop-skisser – det kan finnas detaljskillnader i utrustning etc när dyker upp i affärerna.

På det digitala ritbordet finns preliminära skisser för ytterligare en lång K1 med potential för snabb långfärd och havstävling. Ytterligare längre fram finns en stabil och trygg K2,5:a med två sittbrunnar plus en stor lastlucka som kan bli sittbrunn för att barn. Om den får jag återkomma lite senare...

Robin Feloy har också ritat en kajak för Seabird, som också kommer att premiärvisas. Den har fått namnet Scott. Jag vet inte mycket om den, men Rob är en välrenommerad konstruktör som ritad många kajaker för Nelo (t ex Inuk), Kirton (t ex Inuk), Kayak Pro förutom en rad specialkajaker för långpaddlare och snabba segelbåtar och katamaraner, så jag ser fram emot att titta närmare på dem.

Kommentarer

Inuk ritades väl ursprungligen för Kirton vilka i sin tur lade ut tillverkningen på Nelo. Kirton var inte nöjd med kvalitén och avslutade samarbetet, dock lämnades formen kvar och Nelo började tillverka Inuk. Hurvida Nelo hade konstruktörens tillåtelse att sälja modellen vet jag inte, men jag vet att Kirton var klart irriterade över konkurrensen. Både Nelo och Kirton har gjort förändringar av däckslayouten under åren, men har inte hört att Feloy varit involverad.

Kan förvisso vara så att nu när Nelo är riktigt stora har fixat ett avtal med Feloy. Vore dock intressant att veta vilket samarbete med Nelo som avses.

Ja, jag vet inte heller turerna kring detta – får väl fråga Rob när vi ses. Men det är riktigt att Inuk bör presenteras som en Kirton-kajak – jag ändrar (även om den finns i katalogerna hos både Kirton och Nelo)...

The poster in your image appears to have specifications for the Kayaks.

Can we get a better view of those, or do we wait for the show - like the tense & secretive wait for a new iphone design! :)

Yes, exactly like the iPhone! – thanks for the idea ;-)

Here is the last proofreading version of the rollup (there may still be minor adjustments): www.thomassondesign.com/images/rollup_bjorn.jpg

Trevlig färgsättning. Undrar om kajakerna i standardutförande kommer att säljas med både skädda och roder?

Hej Bjørn.

Fine nye Seabirds. Glæder mig til at se dem og prøve den.

Kommer Njord K1 i en L udgave??

Hilsen Peter

Citat ovan: "På det digitala ritbordet finns preliminära skisser för ytterligare en lång K1 med potential för snabb långfärd och havstävling." Det bör väl vara den Nordr L du avser, eller?

Och för att undvika missförstånd: detta är inte Njord – det är en serie kajaker löst baserade på Njord-konceptet, men generellt lite kommersiellt "snällare" ;-).

Hej Björn

Vet du när och var man kommer kunna provpaddla/köpa Nordr M.

En fundering på Nordr, både Njord och Frej är avsedda för skedda (mest i alla fall). På nordr sitter också roder. Är rodret Seabirds "kryddning" och funkar Nordr som avsett med skedda-kontroll?

Ja, rodret är en kommersiell eftergift – en kajak utan roder är svårsåld på många av de marknader där Seabird agerar.

Nordr fungerar precis som Njord och Frej utmärkt med skädda, men tyvärr blir rodret en självuppfyllande nödvändighet – uppfällt på akterdäck fungerar det som en vindflöjel och förvärrar upplovning i sidvind.

Men med rodret bortmonterat blir Nordr en följsam och lättmanövrerad kajak, som även kompetenta paddlare bör kunna ha mycket glädje av.

Skriv en kommentar