Visa varukorgen
Design & Illustration

Kompassbyte...

Njord med Suunto Orca

På flera av mina kajaker använder jag en "avklädd" Suunto Orca kompass nerfälld under en kåpa av trä/plywood eller laminerad i glas/kolfiber. Den finns också inritad på flera kajakritningar. Finessen med Orcan är att den är liten och låg och kan monteras ganska nära sittbrunnen – med en extra bonus att det transparenta huset kan belysas på natten underifrån med en liten ledlampa i sittbrunnen (t ex en enkel pannlampa runt ankeln). Nackdelar kan vara att siffrorna kan vara svåra att se i vissa väderförhållanden och att själva plasthuset är ganska ömtåligt (jag har bytt ut kompassen en gång efter att ha lagt kajaken upp och ner på lastbyglar och råkat få kompasshuset mot lastbygeln, men det hade nog inte många kompasser klarat -;)

Men nu har Suunto tyvärr meddelat att den inte längre produceras. Väldigt synd, tycker jag.

Att hitta en bra ersättare är inte helt enkelt. De flesta kajakkompasser är båtkompasser som hjälpligt adapteras till kajakbruk och blir onödigt stora på ett kajakdäck. Den vanliga Silva 70 med sitt däcksfäste är jag inte så tänd på: för stor, för utsatt och ivägen på däck. Även den infällda Silva 70 (som på många engelska kajaker) är stor och klumpig och kräver stort monteringsutrymme i tre dimensioner, även om den monteras ihop med förluckan. 

Efter att ha letat i kompasskataloger och på nätet kommer det att bli en Silva 58, nerfälld i däcket på samma sätt som Orcan. Monteringen är enklare:  en skålformad fördjupning på  i däcket: 10 mm djup  och 80 mm i diameter (alternativt 15 mm djup om man vill ha den lite mer diskret). Eftersom den har ett plastlock över kompasshuset är det bättre skyddad än Orcan. Den är också lättare att läsa av än Orcan i skymning, men saknar möjligheten till belysning under- eller inifrån. Jag har inte hittat på något trevligt sätt att fästa den på än (Orcan limmade jag fast med transparent fogmassa – det funkar alltid).

Bilden ovan visar Orcan på min Njord.

Så här kan det se ut med Silva 58 (Photoshopmontage):

Njord med Silva 58 nerfälld i fördäcket

Här är måtten om du vill fälla ner din kompass (min uppmätning, så det kan slå på någon halvmillimeter hit eller dit – jag hittar tyvärr inte någon måttskiss hos Silva/Brunton).

Kommentarer

Tråkigt att Orcan försvinner - själv väldigt nöjd med den jag har.

Vad Silva 58 och belysning angår, så finns ju en version som har inbyggd lampa: https://silva.se/product/compasses/marine/compass-c58/ . (Den har dock ingen egen batterihållare, bara kablar som sticker ut. Och att fixa till ett batteri (+ strömbrytare snyggt infälld i däcket intill sitbrunnen) - alltihop vattentätt inkapslat - skulle kanske bli mer komplicerat än det är värt)

Den har också inbyggda kompenseringsmagneter för deviation, vilket också är lite overkill i en kajak. Det är svårt att från Silvas sajt få någon uppfattning om storleken skiljer, eller om det bara är monteringsbygeln som ökar måtten.

Hello, i always thought only the capsule is used in your design. And as i have seen, in Orca and all dive compasses the same capsule SK-7, SK-8 is used. Did i missunderstand something?

It is more likely that I have missed something. I did not know that the capsule was sold separately, and I thought the diving compasses a smaller version that not could be read from a low angle like the Orca capsule. But finding images on shop sites it seems to be the same – which in that case solves my problem. Is it the same size as the kayak version Orca (no data on Suunto's site)?

Hej!

Lite kul att jag gjorde en precis likadan lösning på min Nanoq!

http://lk-panorama.com/picture.php?/267/category/22

Beställde nyligen en Suunto Orca Pinoneer från Jackson Sports. Väntar på leverans

Jag såg i början av veckan att kompassen finns att beställa igen, den har varit slut hos Suunto en längre tid. Jag beställde en SK-8 Capsule NH, idag levererades den.

Vad är de yttre måtten på Suunto SK-8 Capsule?

Jag har letat på Suuntos hemsida men hittar ingen information om storleken på kompasshuset.

Per, diameter 49 mm på huset topp, lite koniskt till diam 50 mm precis över flänsen, fläns i underkant med diameter 54 mm, total höjd inkl fläns 27 mm, höjd exkl fläns 20 mm. Ett 50 mm borr gör att det passar precis.

Här är min uppmätning...

Skriv en kommentar