Visa varukorgen
Design & Illustration

Maria Kristina tillbaka i sitt rätta element.

SjösättningYtterligare en notis som inte har ett dugg med kajaker att göra (fast helt orelaterat är det faktiskt inte när jag tänker efter – det var när vi sålde båten som jag snöade in på kajaker).

Vår gamla båt, Maria Kristina, sjösattes tidigare i kväll med pompa och ståt efter några års ombyggnad och gjorde en kort andra premiärtur till sin vinterplats i Limhamn. Nye ägaren är mitt i en stor ombyggnad och kommer att fortsätta under vintern. När den är klar kommer Maria Kristina att vara en lättskött och bekväm seglande bostad.

Sjösatt efter några år på land

LyftetMaria Kristina byggdes 1975-1977 i södra Lund –i grunden en Endurance 35, ritad av Peter Ibold, men till del omritad av de fyra byggarna: min hustru och jag, plus syster och svåger. Skrovet är ferrocement, däck och överbyggnad i trä. Hon är 11 m lång, 3,4 m bred och väger 9 ton. Ketchriggad, 65 m2 fördelat på fyra segel: fock, klyvare, storsegel och mesan. Volvo Penta MD 11C motor (22 hk) rejält nerväxlad med stor tvåbladig propeller – fullt tillräcklig för att manövrera båten i hamn och i lugnt väder (7,5 knop marschfart), men när det blåser är det bättre att segla.

På väg till vinterplatsFrån början hade hon mahognyöverbyggnad och teakdäck men nye ägaren har plastat allt ovan däck och därmed sannolikt reducerat underhållet med en tiopotens. Annars är det mesta sig likt – nye ägaren har uppenbarligen ungefär samma idéer om båtars utseende och funktion som vi hade. Det känns mycket bra. När jag får tid över skall jag skanna in lite gamla diabilder och skriva ihop en liten presentation över bygget och den färdiga båten.

Det var mycket trevligt att få se att vår gamla båt gå i sjön igen, väl omhändertagen och i goda händer, och vi önskar nye ägaren lycka till med den fortsatta renoveringen.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar