Visa varukorgen
Design & Illustration

Modellbygge

Det finns rätt gott om historiska modeller av kajaker, både från Alaska, Kanada och Grönland – allt från primitiva avbildningar som förmodligen har varit leksaker till välgjorda detaljerade modeller i trä, ben och skinn som kan ha haft rituellt eller musealt syfte.

Henri Högberg skickade ett par bilder på en klassisk kajakmodell av grönländskt typ. Typen är troligen östgrönländsk och visar en utrustad jägare: repbord framför sittbrunnen där harpunlinan låg rullad för att löpa ut utan kinkar, flera harpunen och fågelspjut och på akterdäck en avataq (blåspåse) – ett hopsytt sälskinn som fungerar som flöte i ändan på harpunlinan för att trötta ut bytet. Modellen är ca 30 cm lång

Henris grönlandsmodell

Henris bilder fick mig plocka fram ett par modeller jag fått i olika sammanhang från byggare.

Den första är en modell av gamla Kavat (prototypen med kantig sittbrunn) gjord i massivträ - plywoodflak som limmats ihop till exakta mått.

Kavatmodell i trä

Den andra är också Kavat, men lite nyare modell med välvt däck. Intressant nog är den gjord i keramik med handtag i trä på tunna lädersnoddar och placerad i ett ställ av trä.

Kavatmodell i keramik

När det gäller fartygsmodeller brukar man skilja på sådana gjorda av sjömän och de som är gjorda som vetenskapligt exakta museimodeller. Sjömansmodellerna visar ofta alla detaljer korrekt med skalan är inte sällan fel – det blir ibland lite av karikatyr över dem. Museimodellerna är ofta korrekta i skala – det vill säga att de detaljer som inte kan göras skalenligt inte finns med, eller enbart är antydda. Med den definitionen är trämodellen närmast en museimodell och keramikmodellen en sjömansmodell.

Genom åren har jag gjort egna modeller av de flesta farkoster jag byggt eller planerat att bygga. Nedan en liten 6 meters centerbordsbåt, inspirerad av Watkinsons Drascombe-båtar från 60-talet.

Plywoodmodell 1:10 av 6 m segelbåt

Skulle vara kul att samla ihop lite gamla modeller till en bildutställning på nätet. Någon gång kanske…

Uppdatering 2008-04-13

Från Ingvar Sätterström kom följande mail och bilder:
Hej Björn,
Jag såg bilderna av kajakmodeller på din nyhetssida. Jag var i Kangerlussuaq på SV Grönland 2006. I souvernirbutiken såg jag en välarbetad modell som jag bifogar några bilder på. Tyvärr var modellen så dyr, 4000 kr, så jag köpte den inte.
Hälsningar
Ingvar Sätterström

Kajakmodell från Kangerlussuaq

Kajakmodell från Kangerlussuaq

Uppdatering 2008-04-15

Från Mats Antonsson kom detta mail:
Hej Björn.
Vi är fler som bygger modeller också.
En grönländare, en baidarka och så en strippad Guillemot.
Alla i skala 1:5.
/Mats Antonsson

Kajakmodeller i skala 1:5

Kommentarer

Björn, jag går hostande genom tillvaron, men så roligt att du fick tid att visa den här modellen. Jag vill tillägga, du hann inte få med det, att min framlidne svåger var på besök på Grönland och blev intresserad av modellen som han erbjöds. Han hade emellertid bara 50 danska kronor kvar varpå den som gjort modellen och ville sälja sa: "et öjeblick´ och försvann för att komma tillbaka några minuter senare. Då hade han brutit av en liten bit på ena handen för att göra modellen köpklar för 50 kr!

Modeller är alltid fascinerande, det visar ju fortsättningen. Vi förblir ju alltid pöjkar, vi män...

Skriv en kommentar