Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny paddel på gång

Häromdagen råkade jag hitta en ovanligt snygg träbit i den lokala byggmarknaden, ett 45x45 läkt med rak vertikal ådring – alldeles för bra för att inte plocka med sig. Egentligen var ärendet ett helt annat men just den här läktbiten, en bit ner i högen av hundratals liknande, ropade på uppmärksamhet.

Paddelämne

Läktet klöv jag och limmade ihop till ett 22x90 paddelämne, limmade på några överblivna granribbor för att få upp tjockleken i skaftet.

Limma och hyvla

Men sticksågen sågade jag fram rätt bredd på skaftet och en liten elhyvel ordnade snabbt fram grundformen på bladen.

Till sist lite slipning

Snyggare ådring har jag aldrig haft på någon paddel!

Mera byggarflit:

Det verkar som om Sara på Escape kommer att ha en färdig Black Pearl till Stockenträffen.

Saras nästan färdiga Black Pearl

Kommentarer

Nu när du varit nere i verkstan - hur går det med havsracern? Skulle vara intressant att se kajaken i färdigt tillstånd. Ingen brådska - den som väntar på ngt gott...

borde inte räjsern varit med på DKM+ och kanske Sade?

Absolut - borde var ordet!

Hej Björn!

Kan lite tvivel när det gäller din reparerade(*) paddels hållfasthet, haft del i att du råkade hitta en bra brädbit som sedan blev en paddel?

(*) http://www.thomassondesign.com/post.aspx?id=1168453668

/Göran

Ja förmodligen. Men redan när paddeln bröts bestämde jag mig för att 1. bygga en ny paddel som ersättning, och 2. bygga en slitstark och hållbar "grovpaddel" att ha till utlåning vid lektioner. Tanken att laga den gamla kom inte förrän jag kommit hem och kom på en tänkbar metod.

Men jag tror inte att den är lika stark som den var innan lagningen - men jag litar tillräckligt på den för att ha använt den till två publika rolluppvisningar i Helsingborg idag...

Skall årsringarna vara åt det hållet?

Jag upplever det som att bladen har lättare att spricka.

Eller förstärker du bladen med matta och epoxy?

Vänligen Leif

Stående ådring är generellt starkare, mindre sprickbenägen och mera formbeständig. Sådant virke (kvartssågat) används till båtbordläggning, master, gitarrlock, paddlar etc av just de skälen. Titta på proffessionellt byggda paddlar, t ex Martin Nissen (http://www.greenlandpaddle.com/) eller Shaman kayaks (http://www.shamankayaks.com/shaman/paddles.asp)

Jag undviker normalt all tät ytbehandling - lack, epoxy, glasfiber etc - till förmån för trätjära/linolja. Men den här gången har jag som experiment våtslipat in tunn epoxy i träet med 400-smärgelduk. Jag har alltså använt epoxyn som olja - ingen epoxiyta utan bara mättat trä med matt yta. Jag får säkert anledning att återkomma med hur det fungerar i längden...

Man kan även bygga trevliga långbågar av sådana plankor

Fast inte av gran väl?

Helt riktigt men du har ju använt paddlar av ask(ialla fall mittbiten) och det funkar utmärkt!

Ja, min aleut har kärna av ask - och då är jag med på bågassociationen också...

Skriv en kommentar