Show cart
Design & Illustration

New paddle...

Just the other day I happened to find an unusually good piece of wood for a paddle, a straight grained 2x2 – to good to pass. I wasn´t looking for wood at all, but this piece out of hundreds of similar, did catch my attention.

Paddlewood

I cut the plank and glued it together edge to edge to form a 1x4 and glued a couple of left-over fir strips to add thickness the the loom part.

Glue and plane

With a saber saw I roughed out the loom and a little powerplane made quick work of shaping the blades.

Sanding...

I have never had a paddle with prettier grain!

More building news:

Looks like Sara on Escape will bring a finished Black Pearl to the Stocken kayak meeting.

Sara´s almost finished Black Pearl

Comments

Nu när du varit nere i verkstan - hur går det med havsracern? Skulle vara intressant att se kajaken i färdigt tillstånd. Ingen brådska - den som väntar på ngt gott...

borde inte räjsern varit med på DKM+ och kanske Sade?

Absolut - borde var ordet!

Hej Björn!

Kan lite tvivel när det gäller din reparerade(*) paddels hållfasthet, haft del i att du råkade hitta en bra brädbit som sedan blev en paddel?

(*) http://www.thomassondesign.com/post.aspx?id=1168453668

/Göran

Ja förmodligen. Men redan när paddeln bröts bestämde jag mig för att 1. bygga en ny paddel som ersättning, och 2. bygga en slitstark och hållbar "grovpaddel" att ha till utlåning vid lektioner. Tanken att laga den gamla kom inte förrän jag kommit hem och kom på en tänkbar metod.

Men jag tror inte att den är lika stark som den var innan lagningen - men jag litar tillräckligt på den för att ha använt den till två publika rolluppvisningar i Helsingborg idag...

Skall årsringarna vara åt det hållet?

Jag upplever det som att bladen har lättare att spricka.

Eller förstärker du bladen med matta och epoxy?

Vänligen Leif

Stående ådring är generellt starkare, mindre sprickbenägen och mera formbeständig. Sådant virke (kvartssågat) används till båtbordläggning, master, gitarrlock, paddlar etc av just de skälen. Titta på proffessionellt byggda paddlar, t ex Martin Nissen (http://www.greenlandpaddle.com/) eller Shaman kayaks (http://www.shamankayaks.com/shaman/paddles.asp)

Jag undviker normalt all tät ytbehandling - lack, epoxy, glasfiber etc - till förmån för trätjära/linolja. Men den här gången har jag som experiment våtslipat in tunn epoxy i träet med 400-smärgelduk. Jag har alltså använt epoxyn som olja - ingen epoxiyta utan bara mättat trä med matt yta. Jag får säkert anledning att återkomma med hur det fungerar i längden...

Man kan även bygga trevliga långbågar av sådana plankor

Fast inte av gran väl?

Helt riktigt men du har ju använt paddlar av ask(ialla fall mittbiten) och det funkar utmärkt!

Ja, min aleut har kärna av ask - och då är jag med på bågassociationen också...

Post a comment