Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya kajaker och surfskis...

Axis Kayaks – a new site

Dags att lätta på förlåten kring de kajaker som syntes på bilderna från mitt besök i Kina i mars. Den här gången är det en alldeles ny aktör på marknaden – Axis Kayaks – som stått för beställningen. Grunden är en idé om tämligen korta, lätthanterade kajaker och surfskis som nubörjare ganska snabbt kan känna sig trygga i, men som samtidigt erbjuder rutinerade paddlare spännande upplevelser i vågor och surf. Metoden är att kombinera det bästa från havskajaker och surfskis.

Lite förenklat kan man säga att havskajaker är utvecklade för bekväm långfärdspaddling med last och för att gå mjukt och odramatiskt i vågor. Därav följer relativt stor volym i skrovet, en tydlig kursstabilitet och att långskeppsbalansen är sådan att kajaken kan manövreras med eller utan roder/skädda. Säkerheten finns främst i att den är lätt att rolla och så initialstabil att det går att klättra upp i sittbrunnen igen, med eller utan hjälpmedel som flottörer/pontoner, och paddla vidare – inget vatten att tömma ut eller kapell som skall på plats..

Lika förenklat är surfskis utvecklade för hög fart och total kontroll i grov medsjö och har oftast mindre stabilitet, mindre kursstabilitet och mindre lastkapacitet än havskajaker. Den låga kursstabiliteten innebär att skroven är lättsvängda och svårkontrollerade, men med ett stort direktverkande roder blir resultatet en snabb och precis styrning och total kontroll även i besvärliga förhållanden. 

Development

Syntesen är inte helt självklar. Ibland är egenskaperna motstridiga vilket innebär kompromisser. Men grundidén är att låta de nya kajakerna ärva komfort, lastkapacitet och lugna rörelser från havskajaker och kontrollen i vågor och spännande fartegenskaper från surfskis. Dessa tankar är naturligtvis på intet sätt unika eller nya, men jag tror att det finns mer att hämta i kombinationen än vad som gjorts hittills.

De nya skroven kommer att erbjudas med både kajakdäck och surfskisittbrunn – för att kanske locka en och annan inbiten havskajakpaddlare till den spännande surfskivärlden, och vice versa...

En del nya funderingar kommer också att märkas i konstruktionen. Luckor integrerade i däcket och med nya låsreglage är eleganta och lätta. En sits integrerad med akterskottet och sittbrunnssargen blir en lätt och bekväm enhet som samtidigt minskar den fria volymen i sittbrunnen – en viktig säkerhetsaspekt eftersom mycket vatten gör det svårare att hålla balansen efter en kapsejsning. Vi har valt epoxy för lamineringen istället för billigare poly- och vinylester, dels för att epoxy är starkare och håller längre, och dels för att den långa härdningstiden gör det möjligt att använda vacuum infusion för ett bättre fiber/epoxy-förhållande – och därmed ett lättare, starkare och mera hållbart laminat.

Mycket utvecklingsarbete har lagts på komfort och trygghet – de kanske allra viktigaste egenskaperna hos en kajak eller surfski. En hel del egenheter kan man vänja sig vid, men sitter man inte bra eller inte känner sig trygg blir paddlingen aldrig att bli mer än ett kortvarigt och rätt tveksamt nöje. Sittställningen är densamma i både kajaker och surfskis – noga utprovad för att ge stöd där det behövs men utan att kännas trång. Stabilitetskurvan är balanserad för att ge rimlig (men inte för mycket) initialstabilitet och en pålitlig slutstyvhet. Det innebär att skroven är följsamma och går torrare och lugnare i besvärlig sjö.

Parallellt med utvecklingen av skroven och utrustningsdetaljerna, har utsmyckningen – färg och form – på dekoren tagit mycket tid (lite kåserande om en inspirationskälla här ;-). Det känns när man tittar sig omkring på marknaden som om det mesta redan är gjort. Det är inte lätt att hitta en layout som känns fräsch och ny, inte bara nu men även om några år, som drar blickarna till sig men inte stöter bort dem, som samtidigt är spännande och lugn och som väcker intresse snarare än uppseende. Det vi kom fram till är detta: några få färger, enkla okomplicerade färgfält i grafiskt tydliga kombinationer (så enkla att de går att lägga i gelcoaten och därmed inte blir slitna och nötta).

Axis X4

Axis S4

Axis X4

Det kommer tre grundmodeller, mellan 450 och 500 cm i längd – korta nog för surf och lek i grov sjö eller strömmande vatten, men långa nog för att hänga med långa kajaker i marschfart.

De första produktionsexemplaren kommer att kunna visas på höstens mässor och kan börja levereras under senhösten. Till våren 2014 skall de finnas ute i butikerna (vilka butiker som kommer att sälja dem är inte klart än, utöver Kajakk&Fritid i Drammen, Norge, som är med i satsningen.)

Axis Kayaks nya sajt, som publicerades i går, innehåller ännu så länge bara en första presentation av projektet. Mer info kommer efterhand.

Kommentarer

Det här kommer ju bli riktigt mumsigt. Snyggt som krokodilen !

You've been busy! This explains all the secrecy. Very nice.

Tack and thank you! I am very excited about this line of crafts...

And yes – have been busy ;-)

Very nice line and innovative boat (:

Thanks Alex...

Riktigt tuffa kajaker!

Det verkar som djupaste punkten av bottnet skulle vara ganska framme och bredaste stället åtminstonde på däcket igen ganska bak. Därmed volymfördelningen sist och slutligen ganska liknande som i tidigare skapelser?

Men vad är fördelen med dessa former? Bättre paddeltag vid bibehållen stabilitet? Är bredaste punkten vid vattenlinjen också så långt bak? Intressanta grejer för en som studerar båt design!

-Miikka

Skrovformen är influerad av både surfskis och havskajaker. Från surfskis kommer t ex den assymetriska profilen: djupt och smalt förskepp – grunt och brett akterskepp. Man kan också säga att den är inspirerad av gamla jaktkajaker från nordkanada – de hade samma typ av skrov.

Ett smalt förskepp placerar paddeltagen närmare centerlinjen, vilket ger bättre effektivitet. Eftersom det samtidigt är ganska högt/djupt blir gången i krabb sjö mjukare och utan de inbromsningar som en fylligare stäv drabbas av när den går in i en brant våg.

Den smala stäven, tillsammans med den breda aktern, minskar tendensen till att skrovet sätter sig i hög fart.

Att kölens djupaste punkt ligger lite framför mitten innebär också fördelar för roderstyrningen – en längre styrvektorlängd (större avstånd mellan rodret och lateralplanets centrum) innebär att styrningen blir mjukare och mer kontrollerad.

Genom att fören är djup och smal och aktern grund och bred hamnar volymcentrum i mitten av kajaken vilket ger lättparerade rörelser i sjön – till skillnad från kajaker med "äkta" assymetri där volymskillnaden ger olika rörelsefrekvens och -amplitud i krabb sjö.

Men många faktorer är motstridiga, och man måste balansera dem förnuftigt, annars kan man hamna rejält fel.

I am 65 kg, have just spent my first 3h in an X3 glasfiber in rather calm sea: Description seem to match reality. Since I do not have experience from other kayaks, I cannot make comparisons.

I also bought a paddle from Axis. Seems to do what it is supposed do do. The latch mechanism allows for length adjustment. Being used to 'heavy' outdoor gear of all sorts, I feel a bit concerned about the low weight of all the pieces...

Anyway, having looked at your design philosophy, this is why I went for an Axis while planning building my own future kayak.

Hej B.T.!

Hvor i kan dine kajakker ses og prøves?

Gerne i Østjylland - Vejle.

Venlig Hilsen

Jackie Olsen

Instruktør i Brejning Kajakklub

Jag är inte involverad i marknadsföring/försäljning av dessa kajaker – jobbar bara med utveckling och design.

Det är Axis och Kajakk og Fritid i Drammen som håller i distributionen. Men efter ett år av förödande priskrig och osund konkurrens på den norska marknaden är det inte helt lätt att hitta kajaker att prova.

Beroende på vilket av modellerna du är intresserad av, kan kanske Frej vara ett bra alternativ. Prata med Kim på Kano og kajakverkstedet på Fyn.

Hej! Jag behöver veta den blå färg koden till min Axis X3.

Mvh Bo

Den vanliga färgkombinationen på Axis X-serie är blå (RAL5051) – antracit (RAL7021) – blå RAL 5015).

Det finns också några exemplar som blev grön-blå-grön, men koderna för dessa färger har jag inte (de hittades på lite hastigt och lustigt när beställaren av kajakerna var på besök hos tillverkaren.

Hei Bjørn,

Etter mange år med løping har min kone endelig begynt å vise interesse for padling.

Jeg padler en Carbonology Boost surfski (L:595 B:50) til trening/lek. Til jakt, fiske og overnattingstur padler jeg en av dine designede Discovery kajakker. Må si at jeg er imponert over hvor god marsjfarten blir med den korte og brede Discovery kajakken. Virkelig et bevis på at det er mulig å få mye ut av en liten kajakk. Fantastisk design arbeid!

Nå har jeg mulighet til å kjøpe en brukt Axis S2 til min kone (167cm høy og 60kg vekt). Hun har lite padle erfaring, men har padlet Boosten min et par ganger, i godt vær, uten å måtte bade.

Tror du hun raskt kan klare å mestre å padle en Axis S2? Hun har god balanse, går på ski og er i god form.

Tror du at det er mulig for henne å få få en god marsjfart med en Axis S2? Forventer ikke at det kommer i nærheten av min Boost kajakk, men ville være fint om hun etter hvert klarer å holde 8 km/t+.

Med vennlig hilsen Harald

Hej Harald

S2 bör passa utmärkt. Den blev riktigt lättpaddlad och lätthanterad och med en förhållandevis bra marschfart för sin längd. Naturligtvis en helt annan kajak än din Boost, men det bör inte vara något problem att hålla en rimlig marschfart tillsammans.

Tusen takk for svar Bjørn! Blir gøy å få enda en av dine flotte kajakk design i hus. Ser ut som det blir handel på Axis S2 i morgen.

I dag padlet fruen Discovery. Hun skal nok ha et par turer til i den for å øve teknikk i en stabil kajakk. Helt uforståelig at den korte Discovery kajakken glir så lett!

Hun får S2 i bursdagsgave. Jeg gleder meg til å prøve Axis S2 selv også 😉

Skriv en kommentar