Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya kajaker på gång

Ny surfski – Splash

Jag har jobbat ett tag med två nya kajakmodeller, som svar på frågor jag fått via mail, kommentarer och på kajakträffar – och förstås med ett blött pekfinger i luften för att känna av hur vindarna blåser och för att försöka förutspå vad som kan tänkas intressera byggare under kommande byggsäsonger.

Den ena är en kortare och bredare version av Spray, tänkt att i första hand vara en lätthanterad sommarstugekajak, motionskajak mm. Som rekreationskajak har en kort surfski en del fördelar: lätt och enkel att använda, inget kapell att ta på, enkel att bada från eller att rädda sig upp i kajaken efter en vurpa. För sådan paddling där man normalt inte tar på ett kapell kan Splash byggas utan läns. Det vatten som skvätter in är lätt att bli av med med en länspump eller en svamp. För tuffare förhållanden behövs en läns som på de flesta surfskis – en sådan tömmer sittbrunnen med hjälp av farten. Men det tar förstås lite längre tid att tömma brunnen eftersom en kort surfski har lite sämre fartresurser än en lång smal. Splash är 507 cm lång, 55 cm bred och lastar ca 130 kg på konstruktionsvattenlinjen. Med Splash kommer man snabbt och enkelt ut på vattnet - minimalt med förberedelser och ett fåtal prylar att hålla reda på: kajaken flytvästen och paddeln. Stabil nog för nybörjare men ändå kompetent i grov sjögång. Surfar fantastiskt bra jämfört med havskajaker i motsvarande storlek.

Splash

Nästa är egentligen inte en ny kajak. Det är Jack 14 som sit-on-top, önskad av många som använder kajak till bad, fiske, friluftsmåleri, jakt, eller som en enkel kajak för utflykter ut i åar, sjösystem eller skärgårdar. Jack 14 SOT kan byggas antingen med surfskisittbrunn för att minimera den fria volymen eller med en stor öppen sittbrunn för att till exempel fiska från – montera ett ekolod, några spöhållare och kanske ett fäste för en elektrisk trollingmotor. Måtten är desamma som för den vanliga Jack 14 – 420x63 cm och lastkapacitet ca 140 kg.

Jack 14 SOT

Båda kajakerna är färdiga att beställas. 

Kommentarer

Like to have buy a custom surf ski

Skriv en kommentar