Visa varukorgen
Design & Illustration

Panthera runt Danmark på rekordtid...

Panthera – Struer

Häromdagen kom Erik B. Jørgensen i mål efter att ha satt nytt rekord på “Danmark rundt i kajak – Hurtigst muligt”. Han kapade det gamla rekordet med råge, från 18 till 14 dagar! 

Danmark runt är en delvis annan utmaning än den svenska kusten. Den långa jylländska västkusten är till skillnad från svenska kusten vidöppen mot Nordsjön, med till exempel Klitmöller som ett paradis för vågsurfare, och det finns flera långa havspassager utom synhåll från land:  Skagen – Läsö – Anholt – Gilleleje (som om svenska Blå Bandet hade gått via Gotland!). Det blev mycket riktigt omväxlande förhållanden för Erik under turen: hård vind, 2,5 m vågor, stiltje och tropisk hetta, motvind och motström mm. Eriks blogg är en spännande läsning.

Panthera - Erik B. Jørgensen
Foto: Claus Lillevang

Självklart beror alla exceptionella bedrifter främst på den som utför dem – planering, styrka, teknik, fokus, uthållighet – men jag vill såklart inte att någon ska missa att det var en Panthera Erik valde för sin rekordpaddling. 

Panthera är ritad för dem som vill kunna turpaddla med fart och stil, surfa som i en surfski, rolla som i en grönlandskajak, tävla eller sätta rekord (”...muligvis Danmarks hurtigste havkajak” enligt Jacob Norris). 

Det finns flera sätt att få en Panthera:
Trevligast är såklart att bygga sin egen Panthera i trästrip, med sitskomfort, dekor och utrustning efter egen smak. 
Men den som vill kan spara lite tid (och kanske även vikt – inte alla amatörbyggare kan matcha 16,5 kg inklusive Kajaksportluckor och Smarttrackroder (vikten på plywoodprototypen) genom att bygga en plywood-Panthera hos Petruskajak på hans välkända 8-dagarskurser. 
Till nästa år kommer också en Panthera i komposit från Danska Struer (som också bygger Frej i komposit och termoplast).

Bilden överst är mitt designförslag till den Petrus-byggda Panthera som Struer Boats sponsrade Erik med inför rekordpaddlingen.

Kommentarer

Hej Björn! Har du inspekterat plywood-versionen av Panthera personligen och typ "godkänt" den? På de bilder jag sett var det som om övergångarna mellan några sektioner framåt fören inte riktigt stämde, och det såg lite buckligt och fel ut. Det är nog bara två byggen jag sett foton på men det såg lika knepigt ut på båda, på precis samma sätt. Det tycktes mig som om det var mycket små justeringar som behövdes. Det man ser på bilder behöver ju dock inte alls stämma med verkligheten, därav min fråga.

Jag skrev faktiskt och frågade Petrus förra året om det här, men han hade då inte tänkt något på att linjerna haltade lite, men att modellen var ny och att det fanns utrymme för feedback och eventuella justeringar av just sådant här. (Och nu när jag skriver detta, blir jag osäker på om jag också undrat över det här i kommentarerna på sajten tidigare - ursäkta i så fall! Men det blir ju inte första gången du svarar på samma frågor ändå... :) )

Jag har s a s godkänt konverteringen till enkelkrökta ytor och känner mig trygg med att kajaken kommer at uppföra sig på samma sätt som en stripbyggd. Men att förvandla linjerna till CNC-filer har jag inte kompetens nog att vara delaktig i. Jag vet att det behövs några småjusteringar för att panelerna ska mötas korrekt i fören – det brukar behövas i samband med sådana konverteringar. Petrus är igång med korrigeringar och ett nytt bygge för att testa. En van byggare justerar sådant manuellt under byggets gång, men eftersom Pantheran ska kunna byggas av ovana byggare snabbt och effektivt måste allting sådant vara korrekt.

Vet man vad det är för paddel han använder? Ser vid en första titt ut som en ganska typisk grönlandspaddel, men vid en närmare titt ser det ut som om bladen vore konkava på ena sidan. Som ett slags blanding mellan grönlandspaddel och vingpaddel.

Jag noterade också att han använder en smal vingpaddel. Jag minns inte vem som gör den, men tanken är att förbättra grönlandspaddeln genom att ge den vingform. Jag har inte provat en sådan men är rätt skeptisk. En av de viktigaste finesserna med en grönlandsdpaddel är den mångsidiga prestandaprofilen, och här har den offrats för en gnutta vingpaddelprestanda. Både-och blir inte sällan varken-eller.

Men det senaste decenniet har en del elitpaddlare upptäckt att de paddlar minst lika bra med mindre blad och mjukare skaft än vad man tidigare trodde (och dessutom minskar risken för axelskador) – framför allt i kajaker som väger lite mer än tävlingskajaker. Därför kanske en grönlandshybrid kan vara attraktiv för inbitna vingpaddlare på långtur. Men jag tror knappast att en sådan imponerar på dem som lärt sig använda grönlandspaddelns hela register.

Men som sagt, jag har inte testat så det är bara spekulationer.

Jag tror (baserat på bilden och att det inte finns så många grönlads-ving-hybrider på marknaden) att paddeln är en Avannaq, http://www.avannaq.no

Jag har en själv och är mycket nöjd med den. Den krökta formen gör att den blir styv trots att den är mycket tunn (jag tror det mest är detta som är den stora poängen). Hur som helst kan jag paddla lite fortare rakt fram med min Avannaq jämfört med en traditionell grönlandspaddel utan att förlora så mycket av grönladspaddelns mångsidighet.

Annars ser jag hybriden mest som en kul grej som passar min personlighet (jag tenderar att fastna för märkliga hybrider mellan high-tech och tradition inom allt möjligt), och jag gillar projektet som sådant. Exempelvis är hantverket mycket bra, och vinsten går till välgörande ändamål.

Tack Johan. Det var Avannaq jag tänkte på. Noterar också att de flesta kommentarerna på sajten går i ungefär samma riktning som mina spekulationer. Det känns rimligt att Erik valt en sådan för sin paddling – roderkajak och distanspaddling med rekordambitioner ;-)

Avannaq är skön att paddla med, kanske något brett mellan händerna på den jag lånade. Bra kvalité på hantverket. Grönlandspaddel är dock mer mångsidig.

Tycker det är intressant att Erik Jörgensen valde en grönlandshybrid och en grönlandspaddel i trä på turen.

Hej Björn & Co.

Sikke en fin lille artikel, du har skrevet. Erik var også glad for kajakken :-)

På Danmark rundt, valgte Erik at padle med en Avannaq grønlandshybrid og den ultralette Gram grønlæderpagaj i kulfiber (ikke træ).

Erik er nu 45 dage på Grønland med sin datter i vores dobbeltkajak, her har de begge en Avannaq og en Gram grønlænder pagaj i træ.

Tack Tine! Jag är glad att Panthera fick chansen att visa sin potential med Eriks rekordpaddling.

Utöver det har jag haft glädjen att se två Njord och en Nomad runt Svenska kusten (Havspaddlarnas Blå Band), visserligen inte i rekordfart – jag tror att Petri Sutinens 23 dagar kommer att stå sig mycket länge!

Skriv en kommentar