Visa varukorgen
Design & Illustration

Pressrelease från nordkalotten

Idag kom ett efterlängtat meddelande från grabbarna på Belzebub II uppe i norra Kanada. De har efter lite motgångar med isen lyckats ta sig igenom det ökända McCLuresundet.

Pressrelease

Augusti 29, 2012
Den Svenska segelbåten S/Y Belzebub II har precis gått genom det ökända McCluresundet i Kanadensiska Arktis och är därmed den första segelbåten som lyckats ta sig igenom sundet. Den internationalla besättningen som består av Edvin Buregren (Sverige), Nicolas Peissel (Kanada) och Morgan Peissel (USA) har tillbringat de sista tre månaderna i den 9 meter långa segelbåten på färd från New Foundland via Grönland till Kanadesiska Arktis. Expeditiones mål är att följa polarisens minskande utsträckning och på så sätt dra uppmärksamhet till klimatförändingarna i Arktis.

Den arktiska isen smälter undan med oroande hastighet som ett tecken på att vi lever i disharmoni med vår planet. Genom att segla en rutt som tidigare varit helt igenfrusen vill vi uppmärksamma klimatförändringarna och bidra till en attitydförändring. Genom att välja den här rutten genom Nordvästpassagen som tidigare varit stängd vill vi på ett tydligt åskådliggöra omfattningen av polarisens isens avsmältnting.

Expeditionen kommer att fortsätta sin färd längs polarisens ytterkant mot Berings Sund och in i Stilla Havet och därmed genomföra den nordligaste Nordvästpassagen som någonsin gjorts med en segelbåt.


expeditionssajten kan man följa deras rutt i nyhetsnotiser, bilder och filmer. Om du inte redan gjort det, lägg in adressen i RSS-läsaren för en spännande upplevelse med välskrivna inlägg, fantastiska bilder och mycket välproducerade filmsnuttar med isberg, spännande platser, valar, isbjörnar och livet ombord.

Jag har tidigare skrivit om expeditionen: 14 februari 2011 och 6 april 2012

Edvin till rors

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar