Visa varukorgen
Design & Illustration

Reparation av skott

Som jag nämnde häromdagen gick akterskottet på pärlan sönder i samband med instruktion på Stockenträffen och blev tillfälligt lagat med tejp. Nu tog jag mig samman och lyfte in kajaken i verkstaden för att göra ett riktigt jobb. Passade på att testa en ny idé som dök upp i vattnen utanför Vikhög häromdagen.

Skumform

Först slipade jag till en bit skum till en lamineringsform för ett kombinerat svankstöd och skott. Formen tejpades noga med packtejp för att inte skottet av misstag skulle lamineras fast för tidigt.

Laminering

Nästa steg var att laminera ett antal lager glasfiber i polyester (polyester eftersom det blev lite bråttom - kajaken måste vara klar i övermorgon). Det blev 6 lager väv på den del av skottet som är svankstöd och 4 ut mot kanterna. Skotten kommer att fästas mot överkanten på sargen så att det bildar en mjukt rundad kant för ryggen vid layback-rollar.

Skottet

Så här ser skottet ut efter lite grovslipning av kanterna. Nu återstår finslipning och montering i kajaken. Återkommer...

Kommentarer

Det var ju en intressant lösning. Packvolymen blir väl aningen större också. Det känns dock som att skottets placering och vinkel inte ger bra support för akterdäcket vid i- och urstigning. Akterdäcket är kanske förstärkt på något sätt?

.(hmm.. heter det kanske em- och debarkering..

Ja, det sitter för säkerhets skull en 15x50 mm balk som stöd för tungt sittande på akterdäck. Men skottet känns väldigt stadigt med sin dubbelkrökta yta - jag tror det hade hållit bra balken förutan.

Och 3,15 liter extra volym! Snacka om att skämma bort sig...

Denna lösning känns väldigt attraktiv att tillämpa på mitt Nanoq-bygge, även om det kan bli lite pill att få till geometrin på lamineringsformen (några tips på det?). Jag har dock aldrig laminerat på form tidigare. Vad krävs för att få loss skottet från formen? Räcker det med tejp/plast på formen? Kan/bör man lägga alla lager väv på samma gång? Tar tacksamt emot alla tips!

Egentligen räcker det inte med packtejp – epoxyn fastnar i tejpen som får skrapas slipas bort efteråt. Men alternativen är lite omständliga; tejp plus släppmedel och formvax i flera omgångar...

Jag hade bråttom och la alla vävlager på en gång. Det gick bra, men har jag mer tid föredrar att låta första vävlagret härda s till ett hyfsat stumt underlag att laminera mot.

Formen är intuitiv, men framgår dåligt av bilderna. Mitt akterskott börjar nästan vertikalt vid botten och svänger sedan med en ellipsliknande kurva upp till sargkanten. Eftersom det var lite bråttom chansade jag på formen och hade kanske lite tur – den blev perfekt från början.

På ritningen har du en fullskaleform för sits-svankstöd – samma som i min Njord – som är den bästa sittkomfort/funktionalitet jag fått till i någon kajak.

Eftersom skottets baksida inte är direkt synlig, känns det inte som om det spelar så stor roll om ytan inte blir perfekt utav att tejpen skrapas/slipas bort. Alternativet med släppmedel, etc. känns omständigt.

Ang geometrin, så har jag provat formen på svankstödet från ritningen genom att bygga upp den och provsitta den i en sittbrunns-attrapp. Det känns som om den kommer fungera bra för mig. Det jag funderar på är dock hur jag ska överföra den tvådimensionella svankstödskonturen till kajakens tredimensionella värld, så att passformen mot kajaksidorna blir tillräckligt god. Min idé så långt är att med en utsågad svanstödskontur centralt placerad i kajaken, mäta bredden (eller egentligen 2 x halva bredden, från svankstödkonturen i mitten ut till kajakens ytterkontur) på kajaken i flera steg från botten på kajaken och upp till sittbrunnssargen. Med de måtten bör det gå att skapa formen. Kan dock bli svårt att hålla svankstödkonturen i lod och att mäta exakt vinkelrätt ut från denna. Har du någon bättre idé? Hur bra behöver passformen vara? Limmade du bara in det färdiga skottet med förtjockad epoxy? eller behöver skarven mot skrovet även förstärkning av glasfiber?

Passformen är inte så viktig. Jag utgick från närmaste spant, med lite marginal, och använde en kniv för att karva bort överflödet tills den passade hyfsat. Sedan tätade jag med packtejp och klädde in skumbiten, bordläggningen och underdäcket, och började laminera. Jag limmade fast det färdiga skottet med epoxy/fyllnadsmedel, och det har hållit bra.

Det blev så tätt att jag fick borra ett litet hål (0,5 mm) mitt i skottet, annars poppade akterluckan upp när solen värmde akterutrymmet, eller om jag satte mig tungt på akterdäcket.

Tack för utläggningen, nu återstår bara att försöka omsätta informationen till verklighet.

Skriv en kommentar